©Unsplash

Apple zou iOS 18.1 met Apple Intelligence-functies uitbrengen op 28 oktober

Apple zou iOS 18.1 met Apple Intelligence-functies uitbrengen op 28 oktober

Vandaag om 17:00

Apple zou van plan zijn iOS 18.1 uit te brengen op 28 oktober. Dat schrijft Apple-journalist Mark Gurman van persbureau Bloomberg in zijn wekelijkse Apple-nieuwsbrief.

Gurman schrijft dat Apple de update iets later uitbrengt dan in de eerste instantie het plan zou zijn geweest. Een aantal van de nieuwe Apple Intelligence-functies die komen met iOS 18, zien het levenslicht in iOS 18.1. Apple zou wat extra tijd hebben genomen om de uitrol van de nieuwe software soepel te laten verlopen. Daarnaast zou het bedrijf de extra tijd gebruiken om nieuwe AI-servers voor te bereiden op toenemend dataverkeer.

Met iOS 18.1 komen onder meer nieuwe AI-functies om tekst te herschrijven, samen te vatten en na te laten lezen. Ook krijgt Siri een nieuw uiterlijk. Daarnaast wordt ook de nieuwe Clean Up-functie beschikbaar in iOS 18.1. Gebruikers kunnen daarmee objecten verwijderen uit foto’s, die bijvoorbeeld als storend worden gezien. Andere AI-functies die Apple eerder dit jaar uit de doeken deed, zijn te gebruiken vanaf iOS 18.2.

Nieuwe functies komen niet naar Nederland

In Nederland komen de nieuwe functies vooralsnog niet uit, net als in de rest van de Europese Unie. Dat is omdat Apple denkt dat de nieuwe AI-mogelijkheden niet aan de Digital Markets Act (DMA) voldoet. Die wet moet ervoor zorgen dat grote techbedrijven hun macht niet misbruiken. 

Wij zullen daarom een minder spannende versie van iOS 18.1 kunnen downloaden dan gebruikers in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Of en wanneer de AI-functies alsnog naar de EU komen, is vooralsnog niet duidelijk. 

Deze week bracht Apple iOS 18.0.1 uit, die een aantal problemen in iOS 168 oplostte. Zo waren er onder meer problemen met het touchscreen van de iPhone 16, dat volgens Apple 'niet goed reageerde in bepaalde omstandigheden'. Ook is een probleem met iMessage opgelost.