©TineRusc

Tesla Robotaxi of Cybercab: dit kun je verwachten

Tesla onthult zijn Robotaxi of Cybercab: dit wordt er verwacht

Vandaag om 07:57

Tesla presenteert in de nacht van donderdag op vrijdag zijn Robotaxi, die ook wel Cybercab wordt genoemd. We zetten op een rij wat je kunt verwachten.

Het Tesla-event met de titel 'We, Robot' vindt plaats in de Warner Bros-filmstudio in Los Angeles en begint om 7 uur ‘s avonds Californische tijd. Dat is 4 uur ‘s nachts in Nederland. Het event is live te streamen via het YouTube-kanaal en de X-pagina van Tesla.

Volgens Elon Musk wordt de onthulling van de Robotaxi een van de belangrijkste momenten ooit voor het bedrijf. "Mensen zullen over honderd jaar nog over dit moment praten." Naast Musk zal ook Ashok Elluswamy, de topman die gaat over het Autopilot-systeem, een belangrijke rol spelen tijdens de presentatie.

Twee zitplekken

De 'Cybercab' is waarschijnlijk een compacte tweedeurs sedan met twee zitplaatsen, en een behoorlijke hoeveelheid bagageruimte. De Robotaxi zou kleiner zijn dan de Model 3. In de Elon Musk-biografie van Walter Isaacson stond vorig jaar een afbeelding van een conceptversie van het voertuig en die had een ontwerp dat wat weghad van de Cybertruck.

Eenvoudig interieur

Musk heeft eerder gezegd dat de zelfrijdende taxi geen stuur en pedalen meer zou hebben. Maar als Tesla deze weglaat, heeft het een speciale vrijstelling van de overheid nodig. Dat die vrijstelling er komt, is onzeker. Tesla zou dan ook maar een relatief klein aantal van zulke voertuigen mogen inzetten. General Motors probeerde jarenlang zo'n vrijstelling te krijgen, maar gaf het uiteindelijk op en schrapte daarom zijn Origin-robotaxi.

De focus bij de Robotaxi ligt op de autonome technologie en op de goedkope productie, dus zal het interieur eenvoudig zijn. Er wordt een enkel scherm in het midden van het dashboard verwacht. Ook zou de taxi een van Tesla's nieuwe batterijen krijgen. 

Lancering en prijzen

Tesla zal laten zien hoe gebruikers een Robotaxi kunnen oproepen via een app. Mogelijk vertelt het bedrijf meer over waar en wanneer het zijn eerste autonome taxi’s hoopt aan te bieden. Musk zei eerder dat de zelfrijdende taxidienst in 2025 van start zou moeten gaan. Tesla heeft hiervoor eerst de goedkeuring van overheidsinstanties nodig.

De prijs van een rit in de zelfrijdende taxi wordt volgens Musk vergelijkbaar met die in een bus.

Lidar of niet?

Verwacht wordt dat Tesla iets vertelt over de nieuwe hardware in de Robotaxi. Musk was tot nu toe van mening dat dure, geavanceerde lidar-sensoren niet nodig zouden zijn om een auto veilig volledig zelfrijdend te laten rijden, maar de vraag is of hij vasthoudt aan een systeem dat alleen camerasensoren gebruikt.

De grootste concurrent is Google-zusterbedrijf Waymo en die gebruikt in zijn zelfrijdende taxi’s wel lidar. De taxi’s van Waymo zijn in een paar Amerikaanse steden al voor iedereen beschikbaar en voeren inmiddels al 100.000 ritten per week uit. Kijk ook onze ervaringen met de Waymo-taxi in San Francisco. 

Anders dan Waymo gebruikt Tesla geen grote aantallen testauto’s om het systeem te trainen om bijvoorbeeld verkeersborden of voetgangers te herkennen en zich vervolgens op een bepaalde manier te gedragen, maar gebruikt het een neuraal netwerk dat van videodata leert hoe het moet rijden als een mens.

Mogelijk een tweede taxidienst

Jaren geleden beloofde Musk dat Tesla-eigenaren hun auto’s zouden kunnen aanbieden als Robotaxis om er zo geld aan te verdienen, maar nu de huidige Tesla’s nog altijd niet volledig zelfrijdend zijn, blijft dat voorlopig een idee. Wel verwachten sommige analisten dat Tesla behalve de Robotaxi ook een andere taxidienst zal lanceren. Die Uber-achtige dienst maakt dan gebruik van het rijhulpsysteem Full Self-Driving, waarbij bestuurders altijd moeten blijven opletten.

Proefritten op afgesloten terrein

Tijdens het event zullen aanwezigen waarschijnlijk ook zelf de Tesla Robotaxi kunnen ervaren tijdens proefritten op het terrein van de filmstudio.

Wellicht laat Tesla nog een paar andere dingen zien, zoals de vorderingen met zijn Optimus-robots en mogelijk het draadloos opladen van elektrische auto’s.

Lees meer over Tesla en blijf op de hoogte met onze Bright-app.



https://www.bright.nl/nieuws/1151965/tesla-zelfrijdende-taxi-robottaxi-zelfrijdend-auto-elon-musk.html