© Robotaxi-concept

Tesla Robotaxi maakt de bus 'overbodig'

Rit in de Tesla Robotaxi is 'even goedkoop als met de bus'

23 september om 23:18

Tesla-baas Elon Musk heeft weer een opvallende belofte over zelfrijdende auto's gedaan. Musk blikt met zijn nieuwe voorspelling alvast vooruit op de Robotaxi, die Tesla volgende maand presenteert.

De gewaagde voorspellingen van Elon Musk zijn inmiddels een bekend fenomeen. Dit keer beweert de miljardair dat een ritje met de nieuwe Tesla Robotaxi even goedkoop zal zijn als een busrit. Volgens hem maakt de zelfrijdende taxi de bus zelfs uiteindelijk overbodig. Omdat de Robotaxi volledig zelfrijdend is, zijn er geen chauffeurs meer nodig, wat de kosten aanzienlijk zou verlagen. Tel daar de groei van batterij-efficiëntie bij op en je komt blijkbaar uit op een prijs van een paar euro's per rit.

Het begon met koude bussen

De discussie begon, zoals zo vaak, op Musks eigen platform X, toen iemand beweerde dat elektrische bussen niet goed zouden functioneren in koude gebieden. Musk zou Musk niet zijn als hij die bewering niet publiekelijk zou aanvechten. Hij reageerde dat dit afhangt van het ontwerp en dat zijn elektrische voertuigen bovendien wel degelijk geschikt zijn voor ijskoude omstandigheden. Zoals gebruikelijk dwaalde Musk af en liet hij weten dat zijn nieuwe autonome taxidienst in de toekomst goedkoper zou zijn dan een busritje.

Tijd voor een factcheck

Zoals bij veel van zijn beloftes doet Musk regelmatig uitspraken die gedeeltelijk kloppen, maar net genoeg details weglaten om het intrigerend te houden, terwijl het tegelijkertijd op het randje van misleiding balanceert. In het geval van het buskaartje heeft Electrek het rekenwerk gedaan en wijst het op een vergelijkbare studie die is uitgevoerd door de Universiteit van Virginia en de Universiteit van Texas. Daaruit bleek dat autonome ritten in een Tesla Model 3 gemiddeld genomen ongeveer twee keer zo duur zijn als het openbaar vervoer in New York.

Wel goedkoper dan een Uber?

Misschien was Musk dus weer aan het overdrijven, maar het betekent niet dat een rit in de Tesla Robotaxi niet relatief goedkoop wordt. Het zou in ieder geval goedkoper zijn dan een ritje met een Uber. Ook deze laatste vergelijking zal volgens Musk tegen die tijd niet meer van toepassing zijn, maar dat terzijde.

Tesla onthult de Robotaxi tijdens een event in Los Angeles op 10 oktober, al is een testauto al gespot op de openbare weg. Een van de grote vragen is of de zelfrijdende taxi nog wel beschikt over een stuur en pedalen, of dat deze helemaal zijn weggelaten.

Lees meer nieuws over Tesla en volg de updates met onze Bright-app.