©Windows

Gebruik je Windows 10? Dan sta je voor een lastige keuze

Windows 10-gebruikers staan voor een lastige keuze: upgraden of weggooien?

8 oktober om 23:16

Microsoft bereidt zich voor op het einde van de ondersteuning van Windows 10. Het besturingssysteem krijgt vanaf oktober 2025 geen updates meer. Dat betekent dat miljoenen computers onveilig worden, tenzij gebruikers overstappen op Windows 11. Maar daar zit een addertje onder het gras: niet alle pc's kunnen upgraden naar de nieuwste Windows-versie.

Microsoft adviseert op een nieuwe support-pagina om een nieuwe computer aan te schaffen als je huidige PC niet aan de eisen voor Windows 11 voldoet. Met andere woorden: als je je computer niet kan upgraden, zegt Microsoft dat je hem het beste kunt wegdoen. Voor de recycling van je oude computer verwijst Microsoft door naar de Stichting Open.

Veel mensen hebben echter nog een prima werkende computer die simpelweg te oud is voor de eisen van Windows 11. Vanaf 14 oktober 2025 wordt zo'n apparaat een potentieel veiligheidsrisico, zelfs al werkt het nog prima voor dagelijks gebruik.

Miljoenen pc's op de storthoop

Microsoft waarschuwt dat het gebruik van een niet-ondersteunde Windows-versie gevaarlijk kan zijn. Zonder regelmatige updates zijn computers kwetsbaarder voor virussen en kwaadaardige software. Het bedrijf moedigt gebruikers aan om over te stappen op een nieuwe computer die wel geschikt is voor Windows 11.

In december vorig jaar waarschuwde marktanalist Canalys Research al dat miljoenen pc’s op deze manier op de storthoop kunnen belanden. Naast het stopzetten van de ondersteuning speelt ook de opkomst van AI daarbij een rol. Hoe belangrijker AI wordt, hoe meer mensen zullen willen upgraden. 

Betalen voor langere updates

Microsoft biedt gebruikers nog de nieuwe mogelijkheid om jaarlijks een bedrag te betalen om Windows 10 langer veilig te blijven gebruiken. Deze betaalde Windows 10 Extended Security Updates (ESU) bevatten geen nieuwe functies of bugfixes, alleen verbeteringen voor de beveiliging.

Hiervoor betaal je het eerste jaar 61 dollar per apparaat. Het programma loopt drie jaar en de prijs van de licentie gaat elk jaar met 61 dollar omhoog. Het tweede jaar kost het 122 dollar per Windows 10-apparaat en het derde jaar 183 euro.

Lees meer nieuws over Windows en volg de updates op ons WhatsApp-kanaal