©Specialized

Deze nieuwe e-bike van Specialized is krachtig en toch licht

Deze nieuwe e-bike is licht én krachtig dankzij een belangrijke verbetering

Vandaag om 01:09
Laatste update: om 01:24

Fabrikant Specialized heeft zijn nieuwe e-bikes in de Turbo Vado SL 2-reeks aangekondigd. Deze elektrische fietsen zijn krachtig, maar ook licht. Een belangrijk onderdeel in de e-bike is flink verbeterd, wat heeft bijgedragen aan dat lage gewicht.

Er zijn meer lichte elektrische stadsfietsen gericht op forenzen, zoals de Fiido Air met zijn 13,75 kg, maar die heeft niet zoveel slimme technologie aan boord als deze nieuwe Turbo Vado SL 2 e-bikes van Specialized. Deze e-bikes wegen, afhankelijk van het model, tussen 15 en 18 kg. Met zo'n lichte, wendbare e-bike navigeer je gemakkelijk door het drukke verkeer in de stad. Deze elektrische fietsen voelen volgens de fabrikant aan als normale fietsen, maar ze zijn net zo geschikt voor recreatieve tochten, ook over onverharde paden.

De meest efficiënte e-bike-motor

Specialized weet het gewicht niet alleen dankzij het carbon frame laag te houden. Ook de verbeterde e-bike-motor speelt daarin een grote rol. Het nieuwe Turbo SL 1.2-systeem levert 50 Nm-koppel en zou ook stiller zijn dan concurrenten. Het is volgens het bedrijf het 'meest efficiënte systeem ooit in een e-bike'.

De batterij is het zwaarste onderdeel van elke e-bike, maar doordat het SL 1.2-systeem zo efficiënt is, kan Specialized een kleinere, lichtere accu gebruiken. Het bedrijf zegt dat dit mogelijk is doordat 'het toerental in normale rijsituaties is geoptimaliseerd'.

De geïntegreerde 520Wh-batterij biedt tot vijf uur aan rijbereik. De batterij is niet uitneembaar. Optioneel is een 160Wh-range extender verkrijgbaar. De e-bikes hebben een verende voorvork, een verstelbare zadelpen en hydraulische schijfremmen.

Slimme functies

De Specialized-app maakt verbinding met de fietscomputer en kan in realtime je hartslag, vermogen en cadans tonen. Je krijgt in de app ook allerlei instellingen, bijvoorbeeld om de trapondersteuning op je persoonlijke voorkeur aan te passen.

Specialized heeft ook met Apple samengewerkt voor een integratie, waardoor je de fiets kunt terugvinden met de Find My-app. Met de Specialized-app kun je ook het Turbo System Lock activeren. Je krijgt dan een waarschuwing op je telefoon als de fiets wordt verplaatst. 

Dit zijn volgens de fabrikant ook de lichtste e-bikes tot nu toe die compatibel zijn met het MIK HD-systeem voor het bevestigen van dragers, fietstassen, kinderzitjes en aanhangers.

Prijzen

Het basismodel van de Vado SL 2 Carbon 6.0 heeft een Shimano XT-derailleur met 12 versnellingen en een SLX-ketting. Deze uitvoering weegt 15,98 kg en kost 6200 euro.

Als je wat meer wilt, is er de EQ-variant, wat staat voor Equipped. Deze e-bike is dan ook uitgerust met spatborden, een bagagerek met 25 kg draagvermogen en een standaard. Deze versie weegt 17,99 kg en je betaalt er 6500 euro voor.

Limited edition

En dan is er nog de limited edition Vado SL 2 Carbon LTD. Die fiets heeft een SRAM elektronische schakelaandrijving en veel andere onderdelen zijn ook van een hogere kwaliteit. Waar de andere twee versies in zwart en donkerrood beschikbaar zijn, is de LTD er in een uniek ontwerp. Specialized heeft van de LTD slechts 250 exemplaren gemaakt en elke fiets is voorzien van een nummer.

Dit lichtste model van de drie weegt slechts 14,98 kg, maar is zeker niet licht voor je portemonnee, want hij kost 9000 euro.  

Lees ook meer over de nieuwe e-bike-motor van Bosch.

Volg meer nieuws over elektrische fietsen en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.