©Unsplash

VS wil dat Google Android, Play en Chrome afsplitst

VS wil dat Google Android, Play en Chrome afsplitst

9 oktober om 13:40
Laatste update: 9 oktober om 23:18

Het Amerikaanse ministerie van justitie komt met voorstellen om de monopoliepositie van Google aan te pakken, met als meest rigoureuze optie het afsplitsen van Android, appwinkel Play en webbrowser Chrome

Volgens het ministerie gebruikt Google deze platformen om zijn eigen zoekmachine voor te trekken, wat het voor concurrenten moeilijk maakt om voet aan de grond te krijgen. Met het voorstel om deze platformen af te splitsen tot nieuwe bedrijven, zou dit niet meer moeten gebeuren.

Google stelt in een reactie op zijn blog dat het afsplitsen van Chrome en Android deze platformen zal breken. Het bedrijf zegt Android en Chrome open-source en gratis aan te kunnen bieden, maar als ze afgesplitst worden moet ook het verdienmodel veranderen. Dan worden volgens Google veel apparaten een stuk duurder, en kan Android minder goed concurreren met iOS van Apple.

Data beschikbaar maken

Het ministerie hekelt ook dat Google door zijn monopoliepositie veel data kan verzamelen, en daarom stelt het ministerie voor om deze data, waaronder het algoritme, beschikbaar te stellen via een API. Google zegt dat hierdoor ook alle zoekopdrachten openbaar worden gemaakt en dat dit een groot privacyrisicio is voor gebruikers.

Ook denkt het ministerie na over de rol van kunstmatige intelligentie in de zoekmachine, omdat de content van websites wordt gebruikt voor AI-zoekresultaten zonder dat deze partijen in een goede onderhandelingspositie met de zoekgigant zitten. Daarom stelt het ministerie voor dat websites zich hiervoor moeten kunnen uitschrijven. Ook zou Google geen contracten meer mogen afsluiten om concurrerende AI-bedrijven weg te houden van specifieke webcontent.

'Slecht voor de innovatie'

Google zegt dat het tegenhouden van zijn AI-tools slecht nieuws is voor innovatie. "En dat op het moment dat we juist investeringen, nieuwe bedrijfsmodellen en Amerikaans technologisch leiderschap moeten aanmoedigen."

Lees meer over Google, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.