© Aetherflux

Groot plan van miljardair: zonne-energie uit de ruimte halen

Miljardair wil op grote schaal zonne-energie uit de ruimte halen

9 oktober om 22:34
Laatste update: 9 oktober om 23:47

De Amerikaanse miljardair Baiju Bhatt wil op grote schaal zonne-energie uit de ruimte naar de aarde brengen. Hij heeft hiervoor het bedrijf Aetherflux opgericht. Het project is vandaag voor het eerst gepresenteerd.

Het idee achter Aetherflux is simpel: plaats duizenden kleine satellieten in een lage baan om de aarde. Deze satellieten vangen zonlicht op en sturen de energie met infraroodlasers naar ontvangers op aarde. Anders dan eerdere concepten, die uitgingen van enkele grote satellieten, kiest Aetherflux voor een netwerk van kleinere toestellen.

"Zonne-energie uit de ruimte kan een revolutie teweegbrengen in de energiedistributie, vooral daar waar het leveren van energie duur, moeilijk of gevaarlijk is", zegt Baiju Bhatt in een blogpost.

In eerste instantie zal het bedrijf zich focussen op afgelegen militaire bases, eilanden of gebieden die getroffen zijn door rampen. "Op lange termijn willen we dag en nacht hernieuwbare en betaalbare energie leveren voor commerciële en civiele toepassingen."

Eerste satelliet volgend jaar

Natuurlijk is het momenteel nog maar een bedrijf met een interessant concept. De techniek zelf moet zich nog bewijzen. Eind volgend jaar wil Aetherflux een eerste testsatelliet lanceren om te laten zien dat het idee werkt. Het bedrijf is volop nieuwe medewerkers aan het aannemen om dat te verwezenlijken. Bhatt is bekend als een van de oprichters van het handelsplatform Robinhood.

Bhatt, wiens vader voor de ruimtevaartorganisatie NASA werkte, steekt miljoenen dollars van zijn eigen geld in het project. Maar of zijn ruimtedroom uitkomt, zal de tijd leren.

Lees meer energie-nieuws en volg de updates met onze vernieuwde Bright-app.