©Wikipedia

Vrijwilligers beschermen Wikipedia van AI

Deze vrijwilligers beschermen Wikipedia van door AI gegenereerde informatie

11 oktober om 15:36

Wikipedia wordt overspoeld met door kunstmatige intelligentie gegenereerde informatie en afbeeldingen, maar een groep vrijwilligers gaat de strijd aan. 

De mensen achter WikiProject AI Cleanup doen hun best om zoveel mogelijk foutieve AI-content van Wikipedia te wissen. De vrijwilligers vinden deze teksten voornamelijk door op uitspraken te zoeken die ChatGPT vaak gebruikt. Zo staat in de tekst vaak de datum wanneer het taalmodel voor het laatst is bijgewerkt.

Het probleem van door AI gegenereerde content, is dat de informatie vaak niet klopt. Tegenover website 404 Media noemen de mensen achter de WikiProject AI Cleanup een specifiek geval, van een artikel van 2000 woorden over een fort in Turkije dat nooit heeft bestaan. "Het was één grote door AI gegenereerde hoax, met duidelijk geformuleerde citaten die verwijzen naar volstrekt niet-bestaande werken."

Ook worden er steeds vaker door AI gegenereerde afbeeldingen naar Wikipedia geüpload. De WikiProject AI Cleanup zegt dat niet elke AI-afbeelding wordt verwijderd, want soms is het relevant. Andere keren geeft zo'n plaatje een verkeerd beeld. Bijvoorbeeld omdat het lijkt op een oud schilderij, andere keren omdat de mensen op de afbeeldingen zes tenen en zeven vingers hebben.

AI met AI vinden

Er worden ook pogingen gedaan om AI te gebruiken om AI te herkennen, maar volgens de WikiProject AI Cleanup zijn de mogelijkheiden beperkt. Deze tools zijn niet precies genoeg en werken vaak enkel met oudere AI-modellen. Daarom lukt het mensen die bekend zijn met de richtlijnen van Wikipedia en termen die taalmodellen vaak gebruiken, beter om deze teksten te vinden.

Lees meer over AI, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.