Je Steam-games zijn helemaal niet van jou

©Sims

Steam-games zijn geen eigendom maar een licentie
Vandaag om 14:23
Laatste update: om 14:30

Steam zegt dat de games die je door de jaren heen hebt gekocht helemaal niet van jou zijn. Je koopt niet de game, je koopt een licentie voor de game, stelt Steam. Dit is te lezen in een nieuwe melding wanneer je in het aankoopproces van een spel zit.

Valve, eigenaar van Steam, zet nu in het winkelproces bij het voltooien van je bestelling de volgende tekst erbij: “Een aankoop van een digitaal product geeft recht op een licentie voor het product op Steam.” Duidelijke taal: de aankoop van een game maakt het spel dus niet van jou. 

Nieuwe regels Steam

Dit schrijft Engadget en is inderdaad te zien op de desktopversie van het winkelplatform voor digitale games. In de app lijkt het nog niet voor te komen, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd. De nieuwe regels hebben alles te maken met een nieuwe wet in Californie die volgend jaar van kracht gaat. De wet stelt vrij letterlijk dat digitale platforms duidelijk moeten maken dat je alleen een licentie koopt voor digitale media. 

Die wet is onder andere in het leven geroepen omdat bedrijven zoals Sony en Ubisoft digitale aankopen uit de gamebibliotheek van gamers haalden. Gamers die jaren geleden een spel als The Crew kochten en in hun bibliotheek hebben staan, merkten dat die werd verwijderd door Ubisoft en het niet meer konden spelen. Ook oude afleveringen van Discovery die via PlayStation zijn gedownload ineens niet meer in je bieb. Gamers waren dat er niet mee eens, maar nu duidelijker is gemaakt dat het een digitale licentie is, voelt het wellicht minder als eigendom. 

Licentie, geen eigendom

Digitale platforms mogen het woord kopen of aanschaffen niet meer gebruiken, tenzij het om een licentie gaat. Waarschijnlijk wil Valve de wetgeving voor zijn en het alvast in orde -en duidelijk- maken voor gamers. 

Lees meer over games en abonneer je op onze nieuwsbrief.