©EVBox

Moederbedrijf Engie bevestigt sluiten laadpalenbedrijf EVBox

Het is definitief voorbij voor laadpalenbedrijf EVBox

13 oktober om 20:12

De Nederlandse laadpalenfabrikant EVBox gaat sluiten. Het Franse Engie bevestigt dit aan het Financieele Dagblad nadat er geen koper is gevonden.

EVBox is een Nederlands bedrijf dat sinds 2010 laadstations aanbiedt. Het gaat om zowel laadstations voor woningen als commerciele laadstations, maar ook snelladers en de software om laadpalen te beheren. Er zijn meer dan 550.000 laders van het merk geleverd, waardoor het sluiten flink schrikken zal zijn voor deze klanten.

EVBox gaat dicht

Engie zegt in het FD sinds juni actief op zoek te zijn geweest naar potentiële kopers, maar was daarin niet succesvol. Waarom het niet wilde lukken, vertelt Engie niet. Het is over en uit met EVBox, dat een fabriek in de Verenigde Staten en in Frankrijk heeft, maar ook een hoofdkantoor in Amsterdam. Het hoofdkantoor sluit, de fabriek in de Verenigde Staten ook, maar de Franse productielocatie is van dochterbedrijf EVTronic en dat wordt verkocht. 

Het stoppen van EVBox heeft veel invloed in Nederland, want het betekent dat tussen de 400 en 500 banen zullen verdwijnen. Engie nam EVBox in 2017 over, maar het bedrijf draaide alleen maar verliezen. Waarschijnlijk minstens 100 miljoen euro per jaar. Met het sluiten blijven de laadpalen nog wel even bruikbaar, maar Engie geeft aan dat dit nog een beperkte periode zal zijn. Het bedrijf zal wel de onderhouds- en garantieverplichtingen nakomen. 

Kwaliteitsproblemen

De reden dat het niet lekker liep bij EVBox zou zijn dat er veel kwaliteitsproblemen waren. Dit kostte miljoenen euro’s aan claims en voorraden die zelfs helemaal moesten worden afgeschreven. De reputatieschade die het merk daarmee opliep was enorm. Het zou er zelfs voor hebben gezorgd dat het grote Schiphol en Gemeente Amsterdam naar laders van andere aanbieders zijn overgestapt.


Lees meer over energie en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.