©EVBox

Bekende maker van laadpalen dreigt failliet te gaan

Deze grote fabrikant van laadpalen dreigt failliet te gaan

Vandaag om 19:57
Laatste update: om 20:24

Het einde lijkt in zicht voor EVBox, de bekende Nederlandse fabrikant van laadpalen voor elektrische auto's. De eigenaar, de Franse energiereus Engie, zou de stekker uit het Amsterdamse bedrijf willen trekken.

Het Franse moederbedrijf Engie heeft geen geschikte koper voor EVBox gevonden en zou daarom nu van plan zijn om het noodlijdende laadpaalbedrijf te sluiten. Dat melden bronnen aan het FD. Engie, een groot Frans energiebedrijf dat deels in staatshanden is, zocht de afgelopen maanden tevergeefs naar een geschikte partij om EVBox over te nemen.

Er zouden wel meerdere serieuze overnamepogingen zijn gedaan, maar Engie heeft alle mogelijke kopers afgewezen. "Ze koersen gewoon op liquidatie", aldus een van de bronnen. Op het kantoor van EVBox in Amsterdam werken honderden mensen. Hun banen staan nu op de tocht. 

Problemen met laadpalen

EVBox leed grote verliezen en een beursgang mislukte, ondanks dat er de afgelopen jaren een grote vraag naar laadpalen was. Er is echter ook veel concurrentie op de markt. Bovendien kampt EVBox met financiële problemen sinds de overname door Engie in 2017. Het Franse bedrijf zou in totaal 800 miljoen euro in EVBox hebben gestoken, maar de laadpaalmaker maakt geen cent winst.

Sommige producten van EVBox kampten tot overmaat van ramp met kwaliteitsproblemen, wat het bedrijf miljoenen euro's kostte aan garantieclaims en afgeschreven voorraden. Engie geeft nog geen commentaar op de situatie.

Lees meer over energie en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal