Gebruik jij je telefoon in bed? Dat kan je beter niet doen, volgens dit onderzoek

©Unsplash

Wetenschappers waarschuwen voor gebruik telefoon in bed
14 oktober 2024 om 23:21

Onderzoekers waarschuwen dat je telefoon bacteriën kan bevatten die normaal worden aangetroffen in de uitwerpselen van kakkerlakken. Deze bacteriën kunnen vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem huiduitslag, longontsteking en zelfs sepsis veroorzaken. Daarom raden ze mensen af hun telefoon in bed te gebruiken.

Nog even scrollen of swipen op je telefoon voor het slapengaan is een slechte gewoonte die veel mensen proberen af te leren. Behalve slaapproblemen is er nog een reden om je mobiel uit bed te houden: bacteriën. Volgens een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van MattressNextDay, kan je telefoon namelijk gevaarlijke bacteriën bevatten die normaal gesproken te vinden zijn in kakkerlakuitwerpselen. Deze bacteriën vormen een risico voor de gezondheid, vooral in de warme, vochtige omgeving van je bed. 

Broedplaats van bacteriën

Wetenschappers hebben ontdekt dat smartphones een enorme hoeveelheid bacteriën bevatten, waaronder Pseudomonas aeruginosa, een bacterie die vaak in de uitwerpselen van kakkerlakken wordt aangetroffen. Deze bacterie kan huidaandoeningen, infecties en zelfs longontsteking veroorzaken.

Als je bedenkt dat de gemiddelde persoon zijn smartphone meer dan 2600 keer per dag aanraakt, is het niet verrassend dat onze apparaten een broedplaats voor bacteriën kunnen worden. Eerdere onderzoeken toonden zelfs aan dat de knoppen van je telefoon tot tien keer meer bacteriën kunnen bevatten dan een toiletbril.

Slapen met je telefoon naast je

De warme en vochtige omgeving van je bed creëert de perfecte omstandigheden voor bacteriën om te groeien. Wetenschappers hebben ontdekt dat de gemiddelde persoon tot wel 700 ml zweet per nacht produceert, en dat het bed vaak temperaturen van minstens 20 graden Celsius bereikt.

Deze omstandigheden maken het voor de genoemde bacteriën gemakkelijk om zich hier te vermenigvuldigen en een gezondheidsrisico te vormen. Dit is vooral verontrustend voor de 74 procent van de mensen die hun telefoon naast zich in bed leggen, zo bleek uit een enquête onder 575 volwassenen.

Wat kun je doen?

Gelukkig is de oplossing vrij eenvoudig: je telefoon regelmatig schoonmaken met alcoholdoekjes blijkt nog altijd een effectieve manier om schadelijke bacteriën te verwijderen. Let daarbij vooral goed op plekken die in contact komen met je gezicht, zoals het scherm of de band van een smartwatch.

Daarnaast kan het helpen om je smartphone uit bed te houden of de blootstelling te beperken door regelmatig pauzes te nemen van je telefoon, vooral rond bedtijd.

Lees meer over wetenschap, en blijf op de hoogte met de Bright Nieuwsbrief.