Google Chrome zet deze populaire adblocker nu echt buitenspel

©GoogleChrome

Google Chrome blokkeert nu deze bekende adblocker
15 oktober om 20:46

Google Chrome is begonnen met het uitschakelen van uBlock Origin, een populaire gratis adblocker. Dit is onderdeel van het plan van Google om oudere browserextensies geleidelijk af te bouwen om de veiligheid van Chrome te verbeteren.

Gebruikers van uBlock Origin melden dat ze meldingen krijgen waarin staat dat de Chrome-extensie niet langer wordt ondersteund. Raymond Hill, de ontwikkelaar van uBlock Origin, heeft dit vandaag bevestigd.

Deze verandering komt niet onverwacht. Google kondigde al in 2019 aan dat het de mogelijkheden van Chrome-extensies wilde beperken om misbruik tegen te gaan. Vorig jaar werd besloten om extensies die gebruikmaken van het oudere systeem (Manifest V2) uit te faseren ten gunste van een nieuwer, veiliger systeem (Manifest V3).

Gebruikers niet blij

Niet alle gebruikers zijn blij met deze ontwikkeling. Sommigen overwegen zelfs om over te stappen naar andere browsers die uBlock Origin nog wel ondersteunen, zoals Firefox

Google benadrukt echter dat het nieuwe systeem nog steeds ruimte biedt voor adblockers. Er is zelfs een lichtere versie van uBlock Origin beschikbaar die werkt met het nieuwe systeem, al biedt deze volgens Hill minder mogelijkheden dan het origineel.

Volg meer tech-nieuws en ontvang ook de Bright Nieuwsbrief.