©ProLogium

Deze accu laadt een elektrische auto in 9 minuten op

Deze nieuwe batterij maakt 300 km rijden na 5 minuten laden mogelijk

15 oktober om 21:42
Laatste update: 16 oktober om 01:26

De Taiwanese fabrikant ProLogium heeft een nieuwe accu voor elektrische auto's onthuld die in slechts 8,5 minuten voor 80 procent kan worden opgeladen. Het bedrijf presenteerde de nieuwe batterij-technologie op de grote autobeurs in Parijs. 

De uitvinding van ProLogium maakt gebruik van silicium bij de anode. De anode is het negatieve deel van de accu waar elektronen instromen tijdens het opladen. Traditionele accu's gebruiken hiervoor meestal grafiet. Door silicium te gebruiken, kan de accu meer energie opslaan en sneller opladen.

Volgens ProLogium haalt een EV met deze accu na 5 minuten laden al een actieradius van zo'n 300 kilometer.

EV's kunnen veel lichter worden

Naast sneller opladen biedt de nieuwe technologie nog andere voordelen, zegt het bedrijf. De accu's zijn onder meer lichter en compacter dan traditionele exemplaren. Een elektrische auto zou hierdoor tot 300 kilo lichter kunnen worden.

De technologie maakt ook gebruik van een modulair ontwerp. Dit betekent dat afzonderlijke delen van de accu gemakkelijker te vervangen of te recyclen zijn. Hierdoor kunnen de onderhoudskosten dalen en kan ook de waarde van tweedehands elektrische auto's stijgen.

Massaproductie vanaf 2027

ProLogium werkt samen met de Duitse FEV Group om de accu's geschikt te maken voor massaproductie. Het bedrijf verwacht dat de technologie een grote impact zal hebben op de industrie. De massaproductie van de accu’s moet in 2027 van start gaan.

Lees meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.