Amazon Prime Video krijgt reclames in Nederland, maar er is ook 'goed' nieuws

©Freepik

Amazon gaat in Nederland reclames tonen op Prime Video
Vandaag om 00:17
Laatste update: om 01:20

Amazon Prime Video gaat zijn Nederlandse abonnees binnenkort reclames tussen de series en films voorschotelen. Daar zullen veel Prime Video-gebruikers niet blij mee zijn, maar de streamingdienst doet tegelijk ook een mooie belofte.

Sinds eind januari toont Amazon Prime Video al reclames in meerdere landen, maar tot nu toe niet in Nederland. Voor Nederlandse abonnees is de streamingdienst, dat onder meer The Rings of Power, The Boys en Clarkson’s Farm aanbiedt, momenteel nog geheel reclamevrij. Daar komt binnenkort verandering in, want Amazon zegt tegen Broadcast Magazine dat de reclames in ons land volgend jaar worden ingevoerd.

Minder reclames dan bij concurrenten

Deze stap is volgens Amazon nodig om 'te kunnen blijven investeren in interessante content'. Dat zeggen alle grote streamingdiensten die de laatste jaren ook reclameblokken hebben ingevoerd. De reclames leveren de bedrijven vaak relatief meer op dan de normale abonnementen, dus de strategie blijkt vrij lucratief te zijn.

Amazon zegt minder reclame-onderbrekingen te tonen dan op 'tv-zenders en bij andere streamingdiensten'. Ter vergelijking: Netflix en Disney+ tonen bij hun goedkope abonnementen gemiddeld 4 minuten aan reclames per uur.

Geen prijsverhoging

Het goede nieuws is dat Amazon Prime Video in 2025 geen prijsverhogingen doorvoert, terwijl andere streamingdiensten vrijwel elk jaar de abonnementsprijzen verder omhoog gooien. "Er worden in 2025 geen wijzigingen aangebracht in de huidige prijs." Prime Video kost in Nederland 5 euro per maand.

Nieuw reclamevrij abonnement

Maar als je reclamevrij wil blijven kijken, dan moet je hoogstwaarschijnlijk wél meer betalen. Want er komt in 2025 een nieuw reclamevrij abonnement voor Prime Video in Nederland. Daar maakt Amazon kort voor de lancering meer over bekend. Dat abonnement zal uiteraard wat duurder zijn dan het normale abonnement met reclames. 

Onlangs bleek uit een onderzoek dat veel Nederlanders meer dan één abonnement op een streamingdienst hebben. Bijna 63 procent van de mensen tot 30 jaar heeft twee of meer streaming-abonnementen. In de meeste vallen is dat sowieso Netflix, maar het merendeel van die groep heeft ook een abonnement bij Videoland, Disney+, HBO Max, Prime Video of Viaplay.

Lees meer nieuws over streaming en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.