Elektrische vrachtwagen van Tesla komt 'wereldwijd' op de markt

©Tesla

Tesla Semi-vrachtwagen komt er na lang wachten bijna aan

Tesla-baas Elon Musk zegt dat de elektrische vrachtwagen Tesla Semi wereldwijd beschikbaar zal zijn. Na jaren wachten lijkt de massaproductie van de truck binnenkort van start te gaan.

Tesla's elektrische vrachtwagen Semi, met een actieradius van ruim 800 kilometer, laat al jaren op zich wachten. De eerste exemplaren werden weliswaar eind 2022 afgeleverd, maar daarna kwam de productie niet op gang. Toen Tesla de Semi in 2017 aankondigde, riep Elon Musk nog dat de productie in 2019 zou beginnen. Dat lukte niet, mede door problemen met de accu's.

Inmiddels lijkt de productie daadwerkelijk in zicht te komen. Elon Musk postte dinsdag het bericht dat 'de Tesla Semi wereldwijd beschikbaar zal zijn'. Daarmee bedoelt hij: in de landen waar Tesla momenteel actief is. De Tesla Semi heeft vier onafhankelijke motoren op de achterassen.

Fabriek in Berlijn

De Semi was tot nu toe vooral gericht op de Noord-Amerikaanse markt. De elektrische vrachtwagen kan volgens Musk echter ook bij de grote Tesla-fabriek in Berlijn worden gebouwd. Vorige maand bracht Tesla de Semi naar Europa voor een presentatie op een beurs. Het toonde toen een aangepaste versie om te voldoen aan de EU-regelgeving. En nu is de Semi ook aangekomen bij de Gigafactory in Berlijn.

Getest door DHL

Koeriersdienst DHL meldde maandag nog dat tests met de Tesla Semi goed zijn verlopen. Zo voltooide DHL een rit van 625 kilometer met een volle Tesla Semi met een gecombineerd gewicht van 34 ton. Daarmee wilde het aantonen dat de elektrische vrachtwagen geschikt is voor lange afstanden. 

Volgens DHL kan de Semi de beloofde 800 kilometer halen op een volle accu. Ook zegt het bedrijf dat het een efficiëntie van gemiddeld 1,72 kWh per mijl bereikte tijdens de proefperiode. Dat was meer dan verwacht en het overtrof ook de inschatting van Tesla zelf.

Productie

Tesla hoopt binnenkort Semi’s te gaan bouwen bij zijn Gigafactory in de Amerikaanse staat Nevada. Het plan is om de productie in 2025 geleidelijk op te voeren. Uiteindelijk wil Tesla zelfs 50.000 trucks per jaar maken, maar of dat ambitieuze doel haalbaar is, valt nog niet te zeggen.

Lees meer over elektrisch rijden en meld je aan voor onze nieuwsbrief.