Volvo onthult 'doorbraak' met deze elektrische vrachtwagen met 600 km rijbereik

©Volvo

Volvo onthult een elektrische vrachtwagen met rijbereik van 600 kilometer
3 september om 22:26

Volvo Trucks noemt het zelf een doorbraak in de wereld van elektrisch vrachtvervoer. Het Zweedse bedrijf komt volgend jaar met een nieuwe versie van zijn FH Electric-vrachtwagen, die maar liefst 600 kilometer kan rijden op één acculading. 

De actieradius van de nieuwe elektrische vrachtwagen is een verdubbeling van het bereik van het huidige model. Volvo heeft dit gerealiseerd door meerdere technische verbeteringen. Een belangrijke rol speelt volgens het bedrijf de nieuwe 'e-axle', een elektrische aandrijfas die ruimte creëert voor meer accucapaciteit. Daarnaast zijn de accu's zelf efficiënter geworden en is het accubeheersysteem verbeterd.

Volvo heeft nog geen technische specificaties gegeven, maar om een idee te krijgen: in het huidige elektrische model zitten zes accu’s, die in totaal 540 kilowattuur aan energie kunnen opslaan. Met die accu’s kan de vrachtwagen een rijbereik van 300 kilometer halen.

Tweede helft van 2025

Volvo Trucks is al langer een voorloper op het gebied van elektrische vrachtwagens. Het bedrijf heeft tot nu toe al ruim 3.800 elektrische vrachtwagens geleverd aan klanten in meer dan 40 landen. De eerste Volvo FH Electric kwam in 2022 op de markt.

De volgende versie komt tijdens de tweede helft van 2025 beschikbaar. Het is nog niet bekend hoeveel de vrachtwagen zal kosten. 

Ook trucks op waterstof en biogas

Hoewel Volvo steeds meer inzet op elektrisch rijden, verkoopt het bedrijf nog altijd veel meer vrachtwagens met een verbrandingsmotor. In 2023 gingen er zo’n 145.000 over de toonbank. Het bedrijf heeft de doelstelling om tegen 2040 een netto-nuluitstoot te behalen. Behalve elektrische, wil het ook voertuigen met brandstofcellen verkopen die op waterstof rijden, alsook voertuigen die rijden op hernieuwbare brandstoffen zoals biogas.

Lees meer nieuws over elektrische auto's en mis niets met onze Bright-app.