Door Kamer gewild verbod terugleverkosten zonne-energie 'onmogelijk' volgens minister

©Unsplash

Door Kamer gewild verbod terugleverkosten zonne-energie 'onmogelijk' zegt minister
Vandaag om 12:46

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een verbod op de terugleverkosten van zonne-energie op het moment dat de salderingsregeling verdwijnt. De minister zei eerder al dat zo'n verbod in de praktijk niet mogelijk is.

Betalen voor het terugleveren van je zonne-energie in plaats van er geld voor te krijgen. Steeds meer mensen hebben ermee te maken, al nu worden die kosten onder de streep vaak nog ruim gedekt door het salderen van zonne-energie. Door die regeling mag je je totale opgewekte zonne-energie afstrepen tegen je eigen verbruik. Per 2027 wil het huidige kabinet die regeling afschaffen, en moeten consumenten veel bewuster omgaan met hun eigen zonne-energie.

Blindelings terugleveren kan dan zorgen voor een hoge rekening van het energiebedrijf, en daar wil een meerderheid van de Tweede Kamer een stokje voor steken. Kamerleden Silvio Erkens (VVD) en Sandra Beckerman (SP) pleiten voor een verbod op de terugleverkosten zodra de salderingsregeling stopt. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voornemens die oproep te steunen: NSC en de SGP zien ook niks in terugleverkosten zonder saldering.

"Zonnepanelen moeten blijven lonen", aldus VVD-lid Erkens. Toezichthouder ACM zou volgens de VVD en SP boetes moeten kunnen opleggen aan energiebedrijven die toch terugleverkosten of andere heffingen in rekening brengen. "Stop de stapeling van kosten voor mensen die zonnepanelen hebben of willen en schaf de terugleverboetes af", vult Beckerman aan. "Nu moeten huurders en kopers met zonnepanelen daardoor twee tot drie keer langs de kassa. Dat willen we niet, want zonnepanelen zijn een heel goede manier om energie op te wekken."

Minister noemt verbod 'onmogelijk'

Het bezwaar van de twee Kamerleden gaat over het wetsvoorstel 'Redelijke vergoeding', de wet waarmee het kabinet de salderingsregeling wil afschaffen. Eerder had de ACM ook al commentaar op dat voorstel, omdat nergens duidelijk wordt gemeld wat nou een 'redelijke terugleververgoeding' zou zijn.

In dat voorstel gaat verantwoordelijk minister Sophie Hermans (VVD) van Klimaat en Groene Groei alvast in op zo'n eventueel verbod op terugleverkosten. "Het verbieden van het in rekening brengen van daadwerkelijke kosten die verband houden met terugleveren is een ingrijpen in de markt en de vrije prijsvorming voor marktdeelnemers", schrijft Hermans. "Dit staat op gespannen voet met de Elektriciteitsrichtlijn. Ook de Richtlijn hernieuwbare energie heeft als uitgangspunt een vergoeding voor teruggeleverde hernieuwbare elektriciteit die een afspiegeling is van de marktwaarde van de elektriciteit en biedt geen ruimte om af te wijken van de Elektriciteitsrichtlijn."

Als de salderingsregeling verdwijnt, zullen energieleveranciers veel minder kosten hebben aan de teruglevering van zonne-energie. Toch zullen er dan ook nog kosten zijn, schrijft de minister. De hoogte van die kosten is door de ACM onafhankelijk onderzocht, en die zijn volgens de toezichthouder niet onredelijk.

Meer nieuws over zonnepanelen en mis niets met onze Bright-app.