Deze nieuwe elektromotor gebruikt geen magneten en dat is goed nieuws

©Mahle/Valeo

Deze nieuwe elektromotor gebruikt geen magneten
Vandaag om 14:29

Autobedrijven Mahle en Valeo werken samen aan een magneetvrije elektromotor. Dat is om verschillende redenen goed nieuws.

Mahle en Valeo hebben hun kennis over elektromotoren gecombineerd om tot het Inner Brushless Electrical Excitation-systeem te komen: een elektromotor die geen magneet nodig heeft maar toch krachtig is.

Het Duitse Mahle is al jaren bezig met deze technologie. Het bedrijf vervangt fysieke magneten met spoelen die worden gemagnetiseerd via inductieve elektriciteit. Ondertussen werkte het Franse Valeo aan magneetvrije stators voor elektromotoren en besturingssystemen. Nu gaan de bedrijven dus samen verder.

Verschillende voordelen

Geen magneten gebruiken biedt verschillende voordelen. Allereerst ben je niet afhankelijk van zeldzame materialen, waardoor de CO2-voetafdruk met meer dan veertig procent wordt verkleind.

Daarnaast elimineert deze oplossing ook slijtage. Met name de borstels die worden gebruikt in combinatie met magneten, moeten regelmatig gecontroleerd worden. Ook kunnen de motoren volgens Mahle kleiner worden gemaakt, omdat er minder componenten nodig zijn.

Valeo en Mahle willen hun eerste prototype eind 2024 testen. De nieuwe elektromotor is in eerste instantie bedoeld voor het hogere segment.

Lees meer over elektrische auto's, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.