YouTube brengt goedkoper Premium Lite-abonnement weer terug

©Freepik

YouTube komt toch weer met goedkoper Premium-abonnement
16 oktober om 22:11

Google werkt aan een terugkeer van de goedkope versie van YouTube Premium. Het bedrijf bevestigt tests met het nieuwe YouTube Premium Lite in Australië, Duitsland en Thailand. Deze light-versie van het reguliere abonnement biedt gebruikers een reclamevrije ervaring tegen een lagere prijs.

De herintroductie van het Premium Lite-aanbod komt als een verrassing. Google stopte een jaar geleden met het aanbieden van het goedkopere abonnement. De budgetvariant van YouTube Premium verwijderde alleen de advertenties, zonder extra functies zoals het afspelen van video's op de achtergrond of toegang tot YouTube Music.

Google houdt zich op de vlakte over de details van deze nieuwe test. Het bedrijf laat aan Android Authority alleen weten dat het gaat om 'een andere versie van Premium Lite', die beschikbaar is voor bepaalde gebruikers in de drie testlanden. Wat er precies anders is aan deze nieuwe versie, blijft vooralsnog onduidelijk.

Waarom deze ommezwaai?

De plotselinge comeback van Premium Lite roept vragen op over Google's strategie. Het reguliere YouTube Premium-abonnement staat bekend om zijn relatief hoge prijs, waarbij gebruikers vooral betalen om advertenties te vermijden. Een goedkoper alternatief zou voor veel kijkers een aantrekkelijke tussenoplossing kunnen zijn.

Of en wanneer YouTube Premium Lite ook in Nederland beschikbaar komt, is nog niet bekend. Google heeft nog geen plannen aangekondigd voor uitbreiding naar andere landen.

Prijsverhoging YouTube Premium

YouTube voert in november in Nederland een prijsverhoging door bij zijn Premium-abonnement. Je betaalt dan voor een individueel abonnement geen 11,99 ero maar 13,99 euro. Het abonnementen voor studenten wordt verhoogd van 6,99 euro naar 8,99 euro. Het familieabonnement wordt fors duurder: van 17,99 euro naar 25,99 euro.

Lees meer over YouTube, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.