Toezichthouder onderzoekt zelfrijdende modus van Tesla na fataal ongeluk

©Pexels

Toezichthouder onderzoekt zelfrijdende modus Tesla na ongelukken
Vandaag om 16:57
Laatste update: om 22:12

De Amerikaanse toezichthouder op het gebied van verkeersveiligheid is een onderzoek gestart naar Tesla's rijhulpsysteem Full Self-Driving. Het onderzoek naar de FSD-modus van de auto's volgt na vier ongelukken. Bij een daarvan kwam een voetganger om het leven. 

De vier ongelukken in de VS gebeurden terwijl er slecht zicht was, schrijft onder meer TechCrunch. Verschillende modellen van Tesla, zoals een Model 3 en Y, waren betrokken bij de botsingen. Bij een ongeluk in Rimrock in de Amerikaanse staat Arizona, raakte een Model Y een voetganger, die daarbij overleed. Dat gebeurde in november 2023.

De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) onderzoekt het Tesla-systeem om erachter te komen of het "verminderde zichtbaarheid op de weg kan detecteren en er adequaat op kan reageren", in situaties met "zonneschijn, mist of zwevend stof". Ook onderzoekt het of er nog meer ongelukken in vergelijkbare situaties zijn gebeurd.

Meerdere rechtszaken

Het nieuws over het onderzoek komt op het moment dat er al meerdere rechtzaken lopen vanwege ongelukken die gebeurden waarbij Tesla's betrokken waren die Autopilot of FSD aan hadden staan.

De huidige versie van Tesla's Full Self-Driving is ondanks de naam niet volledig zelfrijdend: gebruikers moeten altijd blijven opletten. Tesla noemt het zelf 'zelfrijdend onder toezicht'.

Zelfrijdende taxi's

Vorige week presenteerde het bedrijf van Elon Musk wel twee volledig zelfrijdende taxi's, die het in de komende jaren in de VS wil laten rijden. We bespreken deze Tesla Cybercab en Robovan in onze Bright Podcast.

Over de veiligheid van die zelfrijdende voertuigen deed Tesla tijdens de presentatie geheimzinnig, schreven we eerder al. Data die ondersteunen dat de voertuigen veilig zijn, werden niet gedeeld. Ook is niet duidelijk wie aansprakelijk is als een zelfrijdende taxi betrokken raakt bij een verkeersongeluk. Na de presentatie ging de beurskoers van Tesla hard onderuit. 

Lees meer over Tesla en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.