©Robert Bronwasser

Kunstenaar Robert Bronwasser maakt fiets voor het leven

Kunstenaar Robert Bronwasser maakt fiets voor het leven

Vandaag om 12:46
Laatste update: om 12:59

Het is vanaf vandaag Dutch Design Week in Eindhoven en tot en met 27 oktober kunnen bezoekers er terecht voor innovatieve, spraakmakende concepten van kunstenaars in Nederland. Een van die kunstenaars is Robert Bronwasser, die met zijn ‘fiets voor het leven’ de aandacht trekt.

De Dutch Design Week in Eindhoven heeft dit jaar als thema REAL UNREAL. Een onderwerp dat onder andere goed past bij bijvoorbeeld de grote AI-vraagstukken van nu. Wanneer is iets echt of nep en hoe erg is dat eigenlijk? Verschillende kunstenaars schijnen hun licht op de zaak. Robert Bronwasser doet dat ook. We kennen hem onder andere van de stoel met ingebouwde uitklaptafel en de telefoon die niet vies wordt. In Eindhoven laat hij het publiek dit jaar kennismaken met zijn Replay-smart assistent en de modulaire e-bike Rebike.

Replay

We kennen allemaal Google Nest Hub, en inmiddels zou Apple ook zoiets in de maak hebben: een slimme assistent die je kunt benaderen via een scherm, met bovendien een speaker voor het afspelen van de antwoorden of muziek. Replay is ook zo’n soort slimme assistent, maar dan leuker. Robert noemt de huidige tech vrij homogeen en saai. ‘Wat als we de eenvoud en vriendelijkheid terug kunnen laten komen?’ Het antwoord op die vraag is Replay. Een grappig oranje apparaat dat je door je huis meeneemt net als vroeger met de draagbare televisie. Hij kan als digitale fotolijst fungeren, je kunt je favoriete series of games erop spelen en je favoriete playlist van Abba erop afspelen. Het aanraakscherm is 14 inch en er zit een fysieke knop op om te navigeren en het volume aan te passen. Met een beetje een retro, maar schattig uiterlijk. Bekijk de Replay.

Rebike

Er is momenteel veel te doen rondom e-bikes: helmplichten, minimumleeftijden, ernstige ongelukken, ouderen die extra moeten opletten als ze bloedverdunners gebruiken. Voor de Rebike bedacht Robert Bronwasser een manier om urban mobility te revolutioneren. Rebike is geen fiets waar allemaal elektronica aan is toegevoegd: het is elektronica waar een fiets omheen is gebouwd. Een modulaire fiets ook nog, waardoor je onderdelen kunt vervangen of repareren. Als je wil met een bagagedrager waar je dingen in kunt stoppen of met een mandje voor je boodschappen. Bekijk de Rebike.

De Dutch Design Week in Eindhoven is vanaf nu geopend tot en met 27 oktober.

Lees meer over de elektrische fiets en abonneer je op onze nieuwsbrief.