©Tesla

Blade Runner-maker klaagt Elon Musk aan om beelden van Tesla Cybercab

Maker van Blade Runner klaagt Elon Musk aan om beelden van Tesla Cybercab

Vandaag om 07:56

Een Amerikaanse filmstudio heeft Tesla-baas Elon Musk aangeklaagd omdat hij tijdens de presentatie van de zelfrijdende Tesla Cybercab beelden gebruikte die erg leken op de film Blade Runner 2049.

De filmstudio Alcon Entertainment klaagt zowel Musk als Tesla aan omdat de autofabrikant tijdens de presentatie van de zelfrijdende Cybercab en Robovan beelden gebruikte die te veel leken op zijn film 'Blade Runner 2049'. Alcon wil voorkomen dat de Blade Runer-films worden geassocieerd met Musk. 

Tesla vroeg de filmproducent pas één dag voorafgaand aan het event toestemming om de beelden, die sterk door de sciencefiction-film waren geïnspireerd, te mogen gebruiken. Alcon weigerde dat, maar Musk had daar lak aan en liet de afbeeldingen toch zien tijdens het Tesla-event in Los Angeles. Het bedrijf presenteerde er zijn Cybercab, een volledig zelfrijdende taxi, en de Robovan, een autonome futuristische bus.

Alcon beschuldigt Musk nu van inbreuk op het auteursrecht en zegt dat Tesla 'opzettelijk kwaadaardig' heeft gehandeld. De beelden waren volgens de studio bedoeld om het event 'aantrekkelijker te maken voor het wereldwijde publiek', terwijl het Blade Runner-merk werd gebruikt om Tesla-voertuigen te verkopen. Het filmbedrijf weigerde Musk toestemming omdat het 'zeer gepolitiseerde gedrag' van de miljardair het merk zou kunnen schaden. 

Tesla maakte het met AI na

In Blade Runner 2049, het vervolg op de originele film uit 1982, komen ook zelfrijdende auto's voor. De Tesla-presentatie bevatte een met AI gemaakte afbeelding die erg leek op een shot uit de film. 

Alcon zegt ook dat Tesla's afbeeldingen verwarring kunnen veroorzaken, aangezien het bedrijf in gesprek is met andere automerken voor zijn nieuwe Amazon Prime Video-serie Blade Runner 2099. De film werd volgens Alcon door Tesla gebruikt als een manier om de 'Cybercab te koppelen aan sterke Hollywood-merken'.

Musk is fan

Musk is een groot fan van Blade Runner en heeft in het verleden meermaals verwezen naar de film. Zo omschreef hij Tesla’s Cybertruck als een 'futuristische cyberpunk Blade Runner pick-uptruck'.

De Blade Runner-producent is niet de enige in Hollywood die boos op Tesla is vanwege de presentatie, waarbij naast de Cybercab en de Robovan ook de Optimus-robots te zien waren. Alex Proyas, regisseur van de film I, Robot vindt dat de nieuwe Tesla-producten verdacht veel lijken op ontwerpen uit zijn film.

Lees meer nieuws over Tesla en blijf op de hoogte met onze Bright-nieuwsbrief.