Ruzie in chip-land bedreigt de toekomst van elke smartphone

©Freepik/Unsplash

Ruzie in chip-land bedreigt de toekomst van elke smartphone
23 oktober 2024 om 10:36
Update: 23 oktober 2024 om 11:56

Qualcomm, de grootste maker van chips voor Android-apparaten, heeft ruzie met Arm. Dat bedrijf ontwikkelt de ontwerpen waar veel andere bedrijven hun chips op baseren. Door de ruzie wil Arm de licentie voor die ontwerpen intrekken, zodat Qualcomm geen chips meer kan maken.

Het Britse bedrijf Arm is met zijn chiparchitectuur één van de belangrijkste spelers op de chip-markt. Chips naar de ontwerpen van Arm worden gemaakt door andere Apple, Nvidia, Intel, Samsung en nog veel meer. De kans is groot dat je dit artikel leest op een apparaat met een Arm-chip erin, zoals een iPhone, Android-telefoon, tablet of zelfs laptop of pc, maar de chips zitten in alles van wifi-routers tot de Nintendo Switch. Zo belangrijk is Arm, en daarom is het belangrijk voor chipmakers om goed contact met Arm te hebben.

Chipmaker Qualcomm heeft geen goed contact met Arm, en dat bereikt nu een kookpunt: Arm stelt een ultimatum. Arm eist dat Qualcomm betaalt voor bepaalde licenties van Arm, iets dat Qualcomm volgens het Britse bedrijf al jaren weigert. Qualcomm krijgt nu 60 dagen om alsnog de licenties af te sluiten, en mag anders helemaal geen Arm-ontwerpen meer gebruiken, meldt Bloomberg. Zo'n verbod zou ervoor zorgen dat Qualcomm geen chips meer zou kunnen maken.

Enorme gevolgen voor alle smartphones

Als Qualcomm daadwerkelijk zou moeten stoppen met het maken van Arm-chips zou dat een enorme klap voor het bedrijf zijn, en voor alle bedrijven die op Qualcomm leunen. Qualcomm maakt jaarlijks honderden miljoenen chips met de architectuur van Arm er in. Die chips waren vorig jaar goed voor een omzet van 39 miljard dollar.

En het gaat om meer dan bekende voorbeelden als de Snapdragon-chips die in veel Android-telefoons zitten. Zo worden bijvoorbeeld ook de modems in iPhones door Qualcomm gemaakt.

Zal Arm de poot stijf houden?

Vanwege die grote gevolgen wordt verwacht dat Arm en Qualcomm toch tot een overeenkomst zullen komen. Arm is immers afhankelijk van de licentie-inkomsten van bedrijven als Qualcomm, en als die inkomsten wegvallen omdat de licenties worden ingetrokken, loopt Arm ook miljarden mis.

De ruzie tussen Arm en Qualcomm begon in 2022. Toen merkte Arm op dat Qualcomm voor nieuwe chips andere ontwerpen gebruikte, niet die van Arm maar van het bedrijf Nuvia dat door Qualcomm is overgenomen. Die Oryon-kernen zitten in de nieuwe Snapdragon 8 Elite-chip, in plaats dus van kernen naar ontwerp van Arm. Volgens Arm mag Qualcomm niet zomaar en zonder te betalen overstappen op zulke zelfgemaakte ontwerpen terwijl het ook chips met Arm-licenties maakt.

Qualcomm zegt dat het wel zulke eigen ontwerpen mag gebruiken, en noemt het dreigement van Arm "een poging om het juridisch proces te verstoren". Het dreigement om de licenties in te trekken is volgens Qualcomm "totaal nergens op gebaseerd". De bedrijven zullen de zaak in de rechtbank verder uitvechten.

Meer nieuws over Qualcomm en mis niets met onze Bright-app.