©iPhone16

iPhone 16-verkoop valt tegen: 'Apple grijpt in'

Verkoop van iPhone 16 valt tegen en daarom grijpt Apple in

Vandaag om 20:32
Laatste update: om 20:38

De verkoop van de iPhone 16 valt tot nu toe wat tegen. Apple zou daarom hebben besloten om de productie van de iPhone 16 flink terug te schroeven. 

Apple gaat ongeveer 10 miljoen iPhone 16-toestellen minder maken dan oorspronkelijk gepland. Dat meldt de bekende analist Ming-Chi Kuo. De tegenvallende verkoopcijfers komen vooral door de basismodellen van de iPhone 16. De duurdere Pro-versies verkopen wel goed, zegt Kuo. De analist verduidelijkt dat de verlaging van 10 miljoen betrekking heeft op de komende drie kwartalen. 

Nieuwe iPhone SE

Mogelijk wachten ook veel iPhone-gebruikers op de nieuwe iPhone SE 4, die komend voorjaar verschijnt. De nieuwe iPhone SE wordt een stuk voordeliger dan de iPhone 16. De productie van de iPhone SE 4 begint volgens Kuo al in december. Apple mikt op een productie van 8,6 miljoen exemplaren in de eerste maanden.

Een ander probleem is dat veel iPhone-gebruikers volgens Kuo nog niet heel enthousiast zijn over de nieuwe AI-functies, waar Apple met de iPhone 16 sterk op inzet. Althans, daar willen de meeste consumenten nog niet het prijskaartje van een nieuwe iPhone voor neertellen. Apple Intelligence komt later deze maand beschikbaar, maar is voorlopig niet in Europa te gebruiken. Wat waarschijnlijk ook niet helpt, hoewel Kuo het niet noemt, is dat de iPhone 16 bij sommige gebruikers kampt met een batterijprobleem.

Zorgen voor Apple in 2025

De productievermindering heeft gevolgen voor de hele toeleveringsketen van Apple. Toeleveranciers kunnen vanaf eind dit jaar al minder orders verwachten, aldus Kuo. Begin 2025 wordt deze daling nog sterker voelbaar.

Doordat vooral de dure iPhone 16 Pro-modellen goed verkopen, blijft de omzet voorlopig op peil. Maar Kuo verwacht dat de inkomsten van Apple in de eerste helft van 2025 onder druk komen te staan, mede door de introductie van het goedkopere iPhone SE-model.

Kijk ook ons nieuwe iPhone-koopadvies.

Volg meer nieuws over Apple en mis niets met onze Bright-app.