© Unsplash

Meer Android-smartphones krijgen tot 7 jaar updates

Meer Android-telefoons krijgen 7 jaar updates door deze aanpassing van Google

Vandaag om 20:49

Google werkt aan een manier om meer Android-telefoons langdurige software-ondersteuning te kunnen geven. Tot nu toe waren vooral de nieuwste Google Pixel- en Samsung Galaxy-telefoons verzekerd van zeven jaar updates, maar dit moet ook gaan gelden voor smartphones van andere fabrikanten.

Het nieuwe initiatief van Google draagt de naam 'Longevity GRF' en moet het voor fabrikanten eenvoudiger maken om hun toestellen langer te blijven ondersteunen. Dat meldt Android Authority, dat met een bron met kennis van het project kon spreken. 

Tot nu toe was dit vaak lastig omdat chipfabrikanten maar beperkte tijd ondersteuning boden voor hun processors. Een belangrijke hindernis was dat Google bij elke Android-versie nieuwe eisen stelde aan de onderliggende software van de processor. Met het nieuwe programma kunnen fabrikanten echter dezelfde basissoftware blijven gebruiken voor maar liefst zeven Android-versies.

Enkele beperkingen

Er zijn wel enkele kanttekeningen. Zo moeten telefoonfabrikanten nog steeds elke drie jaar de Linux-kernel bijwerken om de beveiliging op peil te houden. Ook kunnen sommige nieuwe Android-functies mogelijk niet beschikbaar komen op oudere toestellen als deze specifieke aanpassingen aan de processor vereisen.

Nieuwe mobiele chip

De eerste processor die geschikt is voor het nieuwe updateprogramma is de nieuwe Snapdragon 8 Elite van Qualcomm, die deze week werd aangekondigd. Nieuwe smartphones van onder meer Samsung, Oppo, Xiaomi en OnePlus krijgen in de komende maanden de Snapdragon 8 Elite aan boord. Google heeft nog niet officieel bevestigd welke toestellen precies in aanmerking komen voor de verlengde ondersteuning.

Lees meer nieuws over Android en volg onze updates met het Bright WhatsApp-kanaal.