©LG

Dit voorkomt een overbelasting van het stroomnet door de thuisbatterij

Zo is overbelasting van het stroomnet door de thuisbatterij te voorkomen

23 oktober om 22:26
Laatste update: 23 oktober om 22:29

Een nieuw onderzoek laat zien dat een aangepast elektriciteitstarief de druk op het Nederlandse stroomnet kan verlichten. Dit is vooral belangrijk omdat steeds meer huishoudens kiezen voor energieopslag thuis.

Volgens prognoses van de netbeheerders zullen over zes jaar ruim 600.000 Nederlandse woningen beschikken over een thuisbatterij. Al deze energieopslagsystemen samen kunnen maar liefst 6 gigawattuur aan stroom bewaren. Dat is genoeg om een kleine stad een dag van energie te voorzien. De situatie wordt extra complex door de opkomst van elektrische auto's die ook als thuisaccu kunnen fungeren.

Het nieuwe onderzoek van Berenschot waarschuwt voor mogelijke problemen met al die thuisbatterijen. Als al deze accu's tegelijk stroom opslaan of terugleveren aan het net, ontstaan er extreme pieken. Zonder aanvullende maatregelen zou dit kunnen leiden tot ruim 20 procent hogere belasting tijdens drukke teruglevermomenten, en bijna 13 procent zwaardere pieken bij stroomafname.

Slim tariefmodel

De oplossing lijkt te liggen in een slim tariefmodel dat rekening houdt met het moment van energiegebruik. Met zo'n tijdsafhankelijk tarief worden deze pieken aanzienlijk verminderd. De onderzoekers zien dat de extra netbelasting dan beperkt blijft tot een bescheiden stijging van ongeveer 3 procent bij stroomafname, terwijl de terugleverpieken zelfs iets afnemen.

Momenteel ontbreken nog duidelijke regels voor het gebruik van al deze opslagsystemen. Veel eigenaren laten hun accu's nu nog reageren op kortstondige prijsschommelingen in de energiemarkt. De verwachting is dat dit rond 2030 zal verschuiven naar handel op de zogeheten day-ahead markt, waar energie een dag vooruit wordt ingekocht.

Geen heilige graal

Toch plaatsen de onderzoekers een kanttekening bij hun bevindingen. Het voorgestelde tariefmodel is geen wondermiddel. Als energieprijzen in de toekomst sterker gaan schommelen, wordt het moeilijker om een piekbelasting te voorkomen.

Lees meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.