©CarExpert

Nieuwe goedkopere Tesla verschijnt in 2025

Tesla lanceert volgend jaar goedkopere auto's

23 oktober om 23:43
Laatste update: 24 oktober om 00:16

Tesla heeft aangekondigd in de eerste helft van 2025 goedkopere elektrische auto's op de markt te brengen. De betaalbaardere versies hebben een aantal verbeteringen die onderdeel zijn van het nieuwe autoplatform van Tesla, maar veel details zijn er nog niet.

Nadat Tesla eerder dit jaar zijn plan schrapte om een Model 2 van 25.000 dollar te bouwen, heeft de automaker vanavond gezegd dat het volgend jaar met 'betaalbaardere modellen' komt. "Om de wereldwijde transitie naar duurzame energie te blijven versnellen, moeten we elektrische voertuigen voor iedereen betaalbaar maken", schrijft Tesla in een toelichting op zijn nieuwe kwartaalcijfers.

"De voorbereidingen voor ons aanbod van nieuwe voertuigen - waaronder betaalbaardere modellen - die we in de eerste helft van 2025 zullen lanceren, zijn nog steeds gaande", aldus Tesla. Wat de nieuwe auto's gaan kosten, is niet bekend. Het bedrijf zegt niet of het ook gaat om een geheel nieuw model, of dat het alleen goedkopere versies van de huidige modellen zijn.

De nieuwe Tesla's gebruiken enkele aspecten van zijn 'volgende generatie'-platform. Ze kunnen op dezelfde productielijnen als de huidige auto's worden geproduceerd. Hierdoor denkt Tesla sneller de kosten te verlagen. Het bedrijf zegt verder dat zijn 'next gen platform' nog altijd 'in ontwikkeling' is. Daardoor zullen de nieuwe auto's ook nog onderdelen van het oude platform gebruiken.

Tesla verkoopt dit jaar meer auto's

Tesla verwacht dit jaar iets meer auto's te verkopen dan vorig jaar. Dat is knap, gezien de toegenomen concurrentie van Chinese automerken. Ook heeft het Amerikaanse bedrijf last van het afbouwen van de subsidies voor de aanschaf van elektrische auto's in meerdere landen.

In het derde kwartaal steeg de winst van Tesla met 17 procent, doordat het bedrijf meer auto’s verkocht en de kosten per afgeleverde auto wist te verlagen.

Zelfrijdende Cybercab

Volgens Tesla-baas Elon Musk zal de onlangs gepresenteerde zelfrijdende Cybercab vanaf 2026 ook te koop zijn in de VS voor 30.000 dollar.

Musk wil Tesla transformeren tot een bedrijf dat autonome voertuigen en mensachtige robots verkoopt, maar die koers stuit op veel kritiek. Tijdens een event eerder deze maand toonde Tesla zijn autonoom rijdende Cybercab en Robovan, maar het deelde geen details over de gebruikte technologie. Dat riep de vraag op of de beloftes wel zijn waar te maken.

Lees meer nieuws over Tesla en mis niets met onze Bright-app