Apple is niet meer het waardevolste bedrijf ter wereld

©Unsplash

Apple niet meer het waardevolste bedrijf ter wereld
Vandaag om 13:30

Welk bedrijf is wereldwijd het meeste geld waard? Disney? Amazon? Het was Apple, maar dat is nu veranderd. Chipmaker Nvidia is sinds kort het waardevolste bedrijf van onze planeet.

Met waardevol wordt gedoeld op hoe de aandelen van Nvidia het momenteel doen. Het bedrijf doet mede door de enorme interesse in kunstmatige intelligentie goede zaken. Nvidia maakt onder andere processoren die in staat zijn om veel rekenkracht te bieden voor kunstmatige intelligentie. Nvidia was op de aandelenmarkt eventjes 3,53 biljoen dollar waard. Dat is 3.530.000.000.000 dollar. In euro komt dat uit op 3,27 biljoen euro. 

Nvidia, Apple en Microsoft

Apple bleef qua aandelen vrijdag steken op 3.52 biljoen dollar, dus dat is net onder Nvidia. Het grote verschil tussen de twee is bovendien dat Nvidia vanaf een veel lager beginpunt komt. Het is gigantisch gegroeid in een heel korte tijd. In januari 2024 was deze organisatie nog 1,2 biljoen waard, terwijl Apple toen al op 3 biljoen zat. Een derde grote vis in deze vijver is Microsoft, dat meer rond het punt 3,2 biljoen hangt.

Nvidia lukte het in juni ook al even om boven Apple en Microsoft uit te stijgen, maar toen nam het bedrijf achter Windows het alweer snel over. Het is de vraag hoe lang dit nog een nek-aan-nek-race blijft, aangezien Nvidia door het hele jaar heen genomen een veel sterkere groei laat zien dan de rest. Nvidia is onder andere groot in de gaming-industrie, waarvoor het ook processoren maakt. De reden dat Nvidia het vrijdag zo goed deed heeft waarschijnlijk ook te maken met Western Digital, dat een kwartaalwinst meldde die financiële experts niet hadden zien aankomen, schrijft Reuters.

Mac-aankondigingen

Ondertussen schijnt Apple te worstelen met wat minder hoge vraag naar zijn smartphones. Vooral in China zou het wat aan populariteit verliezen, mede door concurrent Huawei. Maar met een week vol Mac-aankondigingen in petto kan het einde van het jaar nog anders uitpakken voor de iPhone-maker.

Blijf op de hoogte met de Bright-app.