Politie krijgt dwangsom om problemen met communicatiesysteem C2000
De politie moet mogelijk een boete betalen omdat zijn communicatiesysteem C2000 zodanig slecht functioneert, dat het medewerkers in onveilige situaties kan brengen. De Arbeidsinspectie heeft een dwangsom opgelegd van 325.000 euro als de organisatie het binnen zestien weken nog niet heeft verbeterd.
De Inspectie stelt dat de politie te weinig doet om de problemen op te lossen en daarom heeft het naast de dwangsom ook aangegeven dat het bedrag elke twee maanden oploopt tot maximaal 1 miljoen euro. C2000 is het communicatiesysteem dat in 2001 werd geïntroduceerd voor spraakverbindingen en alarmering. Hiermee kunnen hulpverleners binnen een gesloten netwerk snel informatie met elkaar delen.
C2000 overbelast
Althans, dat is het idee erachter. Inmiddels zijn we decennia verder en blijkt het systeem in sommige gebieden in Nederland helemaal niet te werken. Daarnaast zijn er vaak storingen en raakt het juist bij grote crisissituaties overbelast. Hierdoor ontstaan er volgens politievakbonden onveilige situaties voor agenten: zij maken zich grote zorgen over de problemen met C2000.
Het is zeker geen nieuws voor de politie: een jaar geleden presenteerde de Arbeidsinspectie al eisen. De Inspectie bemoeit zich met de zaak, omdat het huidige C2000 niet voldoet aan de Arbeidsomstandighedenwet. Toen moest de politie snel zorgen voor een veiligere werkomgeving voor medewerkers, waarin medewerkers altijd moesten weten wat ze in een noodsituatie kunnen doen: ook als C2000 geen gehoor geeft. De politie kreeg hiervoor 9 maanden de tijd, maar heeft te weinig gedaan, stelt de Inspectie, die daarop met deze dwangsom kwam.
Politie teleurgesteld
De politie is het er niet mee eens. Het is teleurgesteld en zegt dat het al volop bezig is met het verbeteren van opleidingen en trainingen om C2000 correct te gebruiken. Het overweegt nog bezwaar aan te tekenen. De politie zegt: “Hoewel de politie geen eigenaar is van C2000 wil ze haar werknemers goed toerusten voor die situaties waarin het systeem niet optimaal werkt. Dat wil ze echter wel doen op een duurzame manier die goed is in ingebed in de organisatie. Het gaat om verankering van C2000 in bijvoorbeeld de politieopleiding en in de Integrale Beroepsvaardigheidstrainingen (IBT). Dit structureel opzetten, is niet zomaar klaar. Dit betekent dat nog niet alle verbeteringen direct merkbaar zijn voor medewerkers.“
Zo is de politie momenteel 60.000 portofoons en meer dan 10.000 mobilofoons aan het updaten. Die update wordt dit jaar afgerond en zou voor een beter bereik moeten zorgen. Ook wordt er gewerkt aan de dekking, waarvoor het ministerie van Justitie en Veiligheid 50 miljoen euro heeft uitgetrokken. Dit wordt echter uitgevoerd door de Landelijke Meldkamer Samenwerking, dat niet alleen de politie omvat, maar ook brandweer, ambulance en marechaussee.