Gmail gebruikt AI om een einde te maken aan al die frustrerende e-mails

©Google

Gmail gebruikt AI om een einde te maken aan al die frustrerende e-mails
Vandaag om 10:05

Google heeft het afgelopen jaar verschillende functies uitgerold om Gmail-gebruikers te beschermen tegen frauduleuze mails. Effectief, want door op AI te leunen heeft het bedrijf ervoor gezorgd dat 35 procent van de spammailtjes niet in de inbox van gebruikers terecht is gekomen.

Dat maakt Google zelf bekend in een bericht op zijn eigen website. Volgens het bedrijf zorgen verschillende AI-modellen ervoor dat Gmail voor ontvangst bepaalde frauduleuze mailtjes kan detecteren. Phishing, malware en spam komen via deze weg niet in de inbox van de gebruiker terecht.

Een nieuw taalmodel voor kunstmatige intelligentie zorgt er zelfs voor dat Gmail erin slaagt om 20 procent meer e-mails uit de inbox weg te houden, dan dat de dienst voor de lancering van dat model al voor elkaar kreeg.

Google waarschuwt: zelf opletten in Gmail

Dat taalmodel moet alleen maar beter worden. Door spammailtjes ook daadwerkelijk aan te melden als spam, kan de kunstmatige intelligentie de desbetreffende e-mail analyseren. Volgens Google vindt een dergelijke analyse duizend keer meer plaats dan bij de vorige systemen.

Google waarschuwt echter wel dat de AI niet alles kan onderscheppen, wat betekent dat Gmail-gebruikers op hun hoede moeten blijven. Er zijn op dit moment drie soorten e-mails populair onder cybercriminelen.

Nepfacturen

Scammers sturen steeds vaker nepfacturen rond. Doorgaans worden Gmail-gebruikers aangesproken op het feit dat er nog een betaling openstaat, die snel betaald moet worden. Hoewel dit geintje niet nieuw is, wordt de intensiteit ervan steeds hoger volgens Google.

Daarom kunnen we het niet genoeg benadrukken, maar als je dus een factuur tegenkomt die je niet veel zegt, dan kun je hem dus het beste laten liggen.

Oplichting met bekendheden

Oplichters gaan ook steeds vaker aan de haal met bekendheden. Ze doen zich voor als een bepaalde bekendheid of zeggen dat ze namens hen een product mogen aanbieden. In de basis is deze vorm van oplichting een beetje vaag, maar het doel is natuurlijk dat fans van bepaalde artiesten iets kopen of afnemen.

Als je een mailtje krijgt van je favoriete zanger, acteur of schrijver en het aanbod lijkt je te mooi om waar te zijn, rapporteer de mail dan als spam.

Afpersing via Gmail

Waar de bovenstaande twee methodes nog enigszins onschuldig ogen, is er ook een agressievere vorm van oplichting in omloop. Slachtoffers krijgen in sommige gevallen dreigmailtjes met hun thuisadres vermeld of in sommige gevallen zelfs een foto van het huis.

Hoewel de inhoud van dergelijke e-mails kan wisselen, wordt er eigenlijk altijd met iets gedreigd. Denk aan fysiek geweld of het publiceren van gevoelige inhoud die door middel van een hack zijn buitgemaakt.

Wat je volgens Google het beste kunt doen

Mocht je een van de bovenstaande e-mails ontvangen, dan doe je er goed aan om eerst even rustig na te denken. Dat is de tip die Google geeft. Berichten in Gmail zijn altijd voorzien van informatie over de afzender, die je als ontvanger goed moet controleren.

Het is van groot belang dat je als gebruiker niet op de meegestuurde links klikt of geld overmaakt naar een rekening dat je niet kent. Daarbij spoort het bedrijf aan om dergelijke mailtjes altijd te melden.

Lees meer over Google en mis niets met de Bright-app.