3D-geprint hart-op-een-chip vervangt dierproeven

3D-geprint hart-op-een-chip vervangt dierproeven
25 oktober 2016 om 13:37
Laatste update: 27 april 2018 om 02:28

Amerikaanse wetenschappers hebben een 'hart-op-een-chip' met geïntegreerde sensoren 3D-geprint. Het is een alternatief voor medisch onderzoek met dierproeven.

Dierproeven zijn controversieel en complex. Organen-op-een-chip, die functies en de structuur van orgaanweefsel nabootsen, moeten een alternatief bieden. Wetenschappers aan de Harvard-universiteit hebben nu voor het eerst een compleet hart-op-een-chip inclusief sensoren 3D-geprint.

De wetenschappers ontwikkelden zes speciale inkten met meerdere materiaal-eigenschappen, waardoor het mogelijk wordt om in een non-stopproces het hart-op-een-chip te printen. Het bootst kloppend hartweefsel na en sensoren meten hoe het gesimuleerd hartspierweefsel samentrekt.

Het onderzoeksteam heeft met succes testen uitgevoerd met het hart-op-een-chip. De belofte van deze technologie is dat het makkelijker en goedkoper wordt om orgaan-op-chips te programmeren voor medicijnonderzoek. Bovendien moet het mogelijk worden om bepaalde ziektes in de chip te programmeren.

Lees meer over:

Deel via