Wake-up call: bank uit zacht plastic afval

Wake-up call: bank uit zacht plastic afval

20 december 2017 om 13:39
Laatste update: 26 april 2018 om 15:06

Folie en ander zacht plastic wordt ondanks inzamelen verbrand. Dat kan beter, bewijst Eco-oh met de H-bench.

Even wakker worden, afvalverwerkers van Nederland. Wij scheiden braaf ons plastic, maar daarvan hergebruiken jullie enkel de harde grondstoffen. Zachte plastics zoals folie en en plastic zakken verdwijnen vooralsnog in de afvalverbranding. Dat kan beter, en onze Belgische buren laten zien hoe.

De H-bench is een modulaire buitenbank die volledig van plastic afval gemaakt is. Niet alleen van de harde yoghurtpot en het vleesschaaltje, maar ook van het boterhamzakje, het huishoudfolie en de plastic tas. De bank is slim ontworpen, ziet er kek uit, en is niet alleen in de obligate kleur van afvalplastic-zwart verkrijgbaar maar gewoon in frisse tinten. De bank bewijst dat ook laagwaardig plastic als een kostbare grondstof hergebruikt kan worden. En uiteindelijk gewoon weer bij het plastic afval kan.

Wie produceert dit volgens de Nederlanders onmogelijke hergebruik? In de provincie Limburg (de Vlaamse) vind je Eco-oh. Een bijzonder bedrijf dat gestart is op de resten van de mijnbouw. Voorheen werkloze mijnwerkers bedienen nu dezelfde wasstraat, wat aantoont dat naast het afval ook het personeel en de machines hergebruikt kunnen worden. Na een gesubsidieerde start is Eco-oh nu een zelfstandig draaiend bedrijf. Het was er een takkeherrie en de stank was niet te harden, maar je krijgt er toch een trots gevoel van.

De H-bench is ontworpen door Studio Segers, een familiebedrijf dat voor veel Vlaams design heeft getekend. In een interview dat Bright had met vader Wim en zoon Bob Segers thuis, komt de aanpak van Studio Segers aan het licht: “Je herkent ons niet aan een herkenbare stijl. We reduceren de vormgeving en laten de essentie over.” Bij de H-bench is dat goed te zien. Het zitvlak is de flens die het profiel sterkte geeft. Om de modules, waarmee je met 2 modellen vele configuraties maakt, aan elkaar te klikken is enkel een simpele pin nodig. Bob heeft een rijtje modules in zijn tuin, en demonstreerde in een klik en een duw hoe slim het modulaire systeem werkt.

De kracht van de H-bench is niet onopgemerkt gebleven. Hij is genomineerd voor de Henry van de Velde Awards, bijna 1 op 1 te vertalen naar onze Dutch Design Awards maar met iets andere interessante categorien zoals een efficiency award en een design-led crafts award. De H-bench is genomineerd in de categorie Ecodesign. Stemmen doe je hier.

 

<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{&quot;image_style&quot;:&quot;liggend&quot;,&quot;image_link&quot;:&quot;&quot;}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="a0f6312a-048f-4254-b95c-5b5d9490e340"></drupal-entity>

Lees meer over:

Deel via