Android 10 nieuwe functies nieuw gebaren focus modus wifi smart reply
13 keer handig

Android 10: de beste nieuwe functies

30 september 2019 om 18:26
Laatste update: 21 oktober 2019 om 11:56

Sinds begin september is Android 10 uit op de Pixel-telefoons en de komende maanden verschijnt de nieuwe versie ook op andere Android-smartphones. Welke nieuwe functies wil je niet missen?

Op 15 oktober worden de nieuwe Pixel-telefoons van Google verwacht. Deze smartphones krijgen de nieuwste versie van Android, Android 10. Google is gestopt met de Android-versie een naam van een snack of toetje te geven, nadat het systeem eerst onder de codenaam Android Q door het leven ging. Er zit zelfs een Q-grapje verstopt in de instellingen.

In Android 10 zitten veel aanpassingen die doorpakken waar Android 9 (Pie) gestopt is, al lijken deze opties nu veel beter en slimmer uitgebouwd. Het probleem blijft dat alle Android-fabrikanten hun eigen versie van het systeem er overheen gaan leggen en dat er toch verschillen kunnen optreden, maar dit zijn de 10 belangrijkste of leukste veranderingen in Android 10.

Dark Mode is nu echt dark

De donkere modus in Android 9 was slecht uitgewerkt en bleef grotendeels grijs, maar bij Android 10 is zwart wel in zo goed als alle apps zichtbaar en zo donker als de nacht. Dit heeft als voordeel dat OLED-schermen de pixels helemaal uitzetten, waardoor de batterij langer meegaat.

De Dark Mode is aan te zetten in het notificatiemenu door middel van de snelkoppeling of door middel van de batterijbesparing in te stellen. Een tipje voor de nerds: in het ontwikkelaarsmenu is zelfs de kleur van de balken in de Dark Mode aan te passen.

Gesture control is simpeler

Het besturen van de telefoon via gebaren is in Android 10 standaard geworden, al is via de instellingen nog wel de oude vertrouwde drie-knoppen-navigatie in te stellen. Bij de nieuwe gebaren heeft Android heel goed naar de iPhone gekeken: het is nagenoeg hetzelfde. Swipen van beneden naar boven betekent naar thuisscherm en vegen vanaf beneden en dan halverwege vasthouden betekent openstaande apps tonen. Een snelle swipe over de navigatiebalk betekent de vorige app en doe je daarna nog een swipe naar rechts, dan toont de telefoon nog een app terug. Het swipen en vasthouden over het balkje om te bladeren tussen apps is weg en dat is maar goed ook, want dat werkte niet goed.

Swipen aan de linker- of rechterkant betekent nu vorige pagina. In de instellingen is wel in te stellen hoe gevoelig dit swipen moet zijn. Hoe snel wil je dat de telefoon een swipe herkent als een actie om naar de vorige pagina te gaan?

De lovehandles van Google Assistent

Doordat de menuknop verdwenen is, is er nu een andere manier om de Google Assistent op te roepen. Op het thuisscherm zie je aan de linker- en rechterkant kleine hoekvormige streepjes verschijnen. Dit betekent dat je vanaf de zijkant door te swipen en vast te houden de Google Assistent op kan roepen. Dit werkt vanaf elke app.

Focus Mode

Waar de vorige versie van Android in het teken stond van 'digital wellbeing' oftewel digitaal welzijn, bouwt Android 10 daar weer op voort. Google geeft nu de Focus Mode, waarin je jezelf de toegang ontzegt tot verschillende apps. Bij de Focus Mode ingeschakeld worden de icoontjes grijs en krijg je een waarschuwing als je toch een app opent.

Ook is in te stellen hoe lang je van jezelf in een bepaalde app mag en op welk moment van de dag. Voor ouders zijn dezelfde functies in te stellen voor hun kinderen.

QR-code voor wifi delen

Een kleine maar fijne toevoeging is de mogelijkheid om de inloggegevens voor een wifinetwerk snel te delen. In het wifi-menu krijg je nu de mogelijkheid om een QR-code aan te maken en wordt als je wilt het wachtwoord getoond. Xiaomi en Huawei hadden deze functionaliteit al eerder, maar dat komt nu dus naar alle Android-telefoons.

Smart reply

De slimme antwoorden van Google op berichten zijn weer iets slimmer geworden. Zo is het nu mogelijk om direct naar een link te gaan of een adres direct op Google Maps te laten zien. Ook werkt het nu in verschillende chatapps, zoals Hangouts, Android Messenger, Facebook Messenger en zelfs in WhatsApp.

Dit werkt ook met het direct openen van een link of het versturen van een emoji als je geen zin hebt om te typen. Doel is om meer dingen af te kunnen handelen vanaf het notificatiemenu.

Locatiegegevens beheren

Verder is Android 10 weer iets beter geworden in het zelf beheren van je persoonlijke data. Bij het toestemming geven van locatietracken door een app krijg je nu ook de optie om dit alleen toe te staan wanneer de app geopend is. Heb je spijt van de keuze dan kan je onder de nieuwe privacyinstellingenknop op één plek zien welke apps je allemaal toestemming hebt gegeven. Als vanouds is de locatietracking ook via het notificatiemenu uit te schakelen.

Alles ondertitelen

Met de Live Caption-optie ingeschakeld worden alle uitgesproken woorden op je telefoon direct door Android ondertiteld. Dat gaat dus zowel over een spraakbericht als een telefoongesprek als een video op YouTube. Dit is niet alleen prettig voor slechthorenden, maar ook voor mensen het geluid van hun telefoon niet aan willen of kunnen zetten op een bepaald moment. De functie is nog niet volledig uitgerold, maar komt er wel aan.

Wat al wel uit is, is de Live Transcribe-optie. Deze vangt via de microfoon woorden op en zet deze direct in tekst om. Dit is vooral handig voor mensen met gehoorproblemen. Ook maakt Google het mogelijk om met oortjes in een gesprek te volgen waarbij de stemmen beter uitgefilterd worden, namelijk de app Sound Amplifier. Een laatste handigheid voor Android-gebruikers is dat Android gehoorapparaten nu ook ondersteund als bluetoothkoptelefoons, waardoor er via de apparaten ook muziek en podcasts kunnen worden afgespeeld.

Google Play-updates

Het grote probleem van Android-telefoons is dat Android-fabrikanten altijd erg traag zijn met het updaten naar de nieuwste Android-versies. Google probeert daar nu een oplossing voor aan te bieden met Google Play-systeemupdates, ook wel Project Mainline genoemd. Via deze instellingen, die te vinden zijn in het 'Over deze telefoon'-menu, kan Google beveiligingsupdates uitrollen zonder dat alle Android-fabrikanten hun eigen versie moeten maken.

Bubbles

Word je al gek van de Chatheads van Facebook Messenger? Deze zwevende hoofden blijven op je telefoon zichtbaar, ook als je de Messenger-app niet open hebt staan. In Android 10 wordt het alleen maar erger, aangezien je kunt instellen dat elke app deze zogeheten 'Bubbles' mag gebruiken.

Dat kan handig zijn bij bijvoorbeeld een schermopname-app, maar de kans is groter dat het zorgt voor chaos op je telefoon. Voorlopig werkt deze optie dan ook alleen als je het zelf aanzet. Een standaard ingebouwde schermopnameoptie biedt Android 10 overigens nog steeds niet.

Meer in het notificatiemenu

Het notificatiemenu, dat zichtbaar wordt door van boven naar beneden te swipen, heeft meer opties gekregen. Zo kan je nu aan het belletje zien welke notificatie het meest recent is binnengekomen. Ook kan je notificaties direct het zwijgen opleggen door op 'Silent' te drukken. Deze notificaties geven dan geen geluid meer en ook geen icoontje boven in beeld. Druk je nog langer op een melding, dan krijg je alle notificatieopties voor deze app.

Verder is het mogelijk om door een liedje of filmpje te scrollen vanuit het notificatiemenu. En, ook leuk, de batterijduur geeft bij het tonen van het menu nu aan hoe lang de telefoon het nog volhoudt.

Makkelijk wisselen met bluetooth

Aangezien steeds minder telefoons een mini-jackingang hebben, komt het nog wel eens voor dat er meerdere bluetoothapparaten tegelijkertijd verbonden zijn. In Android 10 verschijnt nu een knopje onder de volume-indicator waarbij je makkelijk kan wisselen of kan kiezen om het geluid vanaf het toestel af te spelen. Daardoor hoef je niet je bluetooth helemaal uit te zetten als je even een filmpje hardop op je telefoon wilt horen.

Noodgeval

Bij het lang ingedrukt houden van de uitknop zit nu een extra optie om te kiezen, namelijk Emergency. Hierbij is in te stellen wie er gebeld moet worden bij een noodgeval en wat je eigen gezondheidssituatie is.

Wanneer staat Android 10 op je telefoon?

Het kan even duren voordat Android 10 op recente smartphones staat. Wel duidelijk is dat vrijwel alle Pixel-telefoons worden geüpdatet en dat alle Samsungs van afgelopen jaar een update krijgen. Ook krijgen de Huawei-telefoons van afgelopen anderhalf jaar de update. De nieuwste Huawei Mate 30 Pro moet het voorlopig doen met de Google-loze versie van Android vanwege Amerikaanse sancties.

Kijk ook: eerste indruk Huawei Mate 30

'Waarom Android beter is dan iPhone'

Lees meer over:

Deel via