Duizenden Europese patentaanvragen door Huawei en Samsung

12 maart 2020 om 14:15
Laatste update: 12 maart 2020 om 14:32

Bedrijven uit China en Zuid-Korea vragen steeds meer Europese octrooien aan. Dat blijkt uit de jaarlijkse Patent Index van het Europees Octrooibureau (EPO). Huawei en Samsung voeren de lijst aan en laten massaal uitvindingen vastleggen voor de Europese markt.

Met een Europees octrooi kan een bedrijf een uitvinding in één keer in heel Europa beschermen. In 2019 werden er 181.000 aanvragen voor zo’n octrooi gedaan, meldt het EPO.

De Chinese telecomgigant Huawei was met ruim 3500 aanvragen de absolute topuitvinder van 2019, gevolgd door de Koreaanse bedrijven Samsung (2860) en LG (2817).

Honderden 5G-ontwikkelingen

Zo'n octrooi heeft vaak betrekking op een nogal specifieke technische ontwikkeling. Huawei vroeg bijvoorbeeld honderden patenten aan voor ontwikkelingen aan het 5G-netwerk, naast onder meer patenten voor mobiele-telefoononderdelen. 

Het aantal aanvragen uit China steeg in een jaar tijd met bijna 30 procent en ook het aantal aanvragen uit Zuid-Korea nam met 14 procent toe. In totaal kwam in 2019 ruim de helft van de aanvragen uit landen buiten Europa.

Noord-Brabant

Ook Nederland doet veel aanvragen bij het EPO. Met bijna 7000 aanvragen staan we op de vierde plek van alle Europese landen, na Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Het aantal aanvragen daalde wel licht, met 2,6 procent ten opzichte van 2018.

Ruim de helft van de Nederlandse aanvragen komt uit Noord-Brabant. Niet gek als je bedenkt dat alleen al Philips ruim 1500 octrooien aanvroeg, en Philips-spinoff Signify nog eens 650. Een grote aanvrager buiten Brabant was Airbus, dat zijn hoofdkantoor in Leiden heeft. De vliegtuigbouwer deed meer dan 500 aanvragen.

Bij Philips gingen de meeste aanvragen over medische apparatuur, maar het bedrijf deed ook aanvragen op het gebied van computertechnologie en meetapparatuur.