©Google/Apple

Apple wil zijn omstreden miljardendeal met Google zelf uitleggen

Apple wil boekje open doen over zijn omstreden miljardendeal met Google

24 december om 20:52
Laatste update: 24 december om 22:09

De zaak van de Amerikaanse Justitie tegen Google wordt een van de belangrijkste rechtszaken ooit over de concurrentie op internet. De aanklagers willen aantonen dat Google een illegaal monopolie heeft. Apple wil nu ook een rol spelen tijdens dat proces. De iPhone-maker hoopt voor de rechter zijn controversiële miljardendeals met Google te verdedigen.

Apple wil zelf getuigen kunnen oproepen tijdens de baanbrekende rechtszaak die de Amerikaanse Justitie voert tegen Google. Advocaten van de iPhone-maker hebben de rechtbank gevraagd deel te mogen nemen aan de antitrust-rechtszaak tegen Google, meldt Reuters. 

Apple wil niet op Google vertrouwen om de controversiële afspraken tussen beide bedrijven te verdedigen. Google betaalt Apple jaarlijks vele miljarden dollars zodat Google de standaardzoekmachine op onder meer de Safari-browser blijft.

"Google kan de belangen van Apple niet langer adequaat vertegenwoordigen. Google moet zich nu verdedigen tegen een brede poging om zijn bedrijfseenheden op te splitsen", aldus Apple.

Google maakt jaarlijks miljarden over aan Apple

De Amerikaanse Justitie beschuldigt Google ervan met zijn zoekmachine een illegaal monopolie te hebben. De deals met Apple dragen bij aan de dominante positie van het bedrijf. 

Apple ontving in 2022 naar schatting 20 miljard dollar door de overeenkomst met Google. Door de enorme bedragen is er voor de iPhone-maker geen enkele reden om zelf een zoekmachine te bouwen om de concurrentie met Google aan te gaan.

Google moet mogelijk Chrome en Android verkopen

De zaak van de Amerikaanse Justitie tegen Google kan enorme gevolgen hebben voor de techreus. De aanklagers willen aantonen dat het bedrijf meerdere ingrijpende maatregelen moet nemen, zoals de verkoop van de Chrome-browser en mogelijk ook Android. Dat zou volgens de aanklagers de concurrentie op de zoekmarkt verbeteren.

Google probeert een gedwongen verkoop van Chrome en Android te voorkomen. Het bedrijf heeft voorgesteld om zijn afspraken met fabrikanten van mobiele apparaten, providers en ontwikkelaars van browsers te versoepelen. Maar Google wil wel doorgaan met de overeenkomsten over het delen van een deel van de advertentie-inkomsten uit zoekopdrachten, zoals die met Apple. De rechtszaak moet in april 2025 van start gaan.

Waarom Apple geen eigen zoekmachine maakt

In documenten bij de rechtbank heeft Apple-topman Eddy Cue intussen ook uitgelegd waarom Apple zelf geen eigen zoekmachine wil ontwikkelen. Het zou volgens hem 'miljarden dollars kosten en vele jaren duren'.

Cue vindt het door de opkomst van AI een veel te riskante business. "Zoeken evolueert snel vanwege de voortdurende ontwikkelingen in AI. Dat maakt het economisch riskant om de enorme middelen te besteden die nodig zouden zijn om een ​​zoekmachine te creëren."

Ook wijst de topman erop dat een nieuwe zoekmachine alleen 'levensvatbaar' is als er gerichte advertenties op worden getoond, en dat is geen kernactiviteit van Apple. De iPhone-maker heeft volgens hem niet genoeg gespecialiseerde medewerkers en beschikt niet over voldoende infrastructuur die nodig zou zijn. "Zoekadvertenties zijn anders en vallen buiten Apple's kernexpertise." Ook benadrukt hij dat zoekadvertenties lastig 'in evenwicht zijn te brengen' met Apple's privacybeloftes.

Lees meer tech-nieuws en blijf op de hoogte met de Bright-app.