Databedrijf Cambridge Analytica vraagt faillissement aan. Het bedrijf stopt nadat het onder vuur kwam te liggen over het misbruik van Facebook-data.
Het bedrijf sluit de deuren omdat Cambridge Analytica veel klanten verloor in de afgelopen weken. Daarnaast stapelden de juridische kosten in het Facebook-onderzoek zich op. Halverwege maart werd ceo Alexander Nix op non-actief gesteld. Nix onthulde dat het bedrijf in het geheim meewerkte aan verkiezingscampagnes en deed uitspraken over de inzet van prostituees. Het bedrijf startte een ‘volledig, onafhankelijk onderzoek’.
Het databedrijf stelde zeer nauwkeurige dataprofielen op van miljoenen mogelijke kiezers. Die werden dan vervolgens bestookt met berichten via Facebook. Volgens Facebook heeft Cambridge Analytica daar in 2015 zonder toestemming gebruikersdata voor toegepast, waarmee het vervolgens een voordeel had bij het bereiken van Amerikaanse kiezers.
'Ethisch juist gehandeld'
Zelf is het bedrijf zich - volgens een verklaring - van geen kwaad bewust. Het bedrijf stelt slachtoffer te zijn geworden van ongefundeerde beschuldigingen. "Onze activiteiten zijn niet alleen legaal, maar ook nog breed geaccepteerd als een standaardcomponent van online adverteren, zowel in de politieke als commerciële arena." Het bedrijf stelt dat de werknemers ethisch en wettelijk juist hebben gehandeld, maar dat door de doorlopende aandacht van de media voor het schandaal, vrijwel alle klanten vertrokken zijn. Daarna is geconcludeerd dat het onhaalbaar was om door te gaan.
Storm over Facebook
Begin april meldde Facebook dat er privegegevens van ongeveer 87 miljoen gebruikers met het omstreden bureau gedeeld zijn. Na de onthullingen volgde een storm van kritiek op Facebook.
Facebook-topman Mark Zuckerberg moest veelvuldig excuses aanbieden en bezwoer dat gebruikersdata veilig is bij Facebook. Hij moest ook verschijnen voor een commissie van het Amerikaanse congres, wordt binnenkort nog verwacht bij het Europees Parlement en de Britten hebben aangegeven dat hij ook daar tekst en uitleg moet komen geven. De ex-ceo van Cambridge Analytica weigerde dat.
Facebook past voorwaarden aan
Naar aanleiding van het schandaal heeft Facebook nu zijn algemene voorwaarden bijgewerkt. De update is bedoeld om alles duidelijker en helderder te maken door eenvoudiger taal te gebruiken, stelt het bedrijf. Onlangs werden de privacy-instellingen ook al beter zichtbaar en werd het makkelijker om gegevens te wissen.
Werknemers van het bedrijf hoorden woensdag dat het voorbij was. Ze moesten hun computers inleveren. Ook SCL Group, de Britse afdeling van Cambridge Analytica, stopt ermee.