Hoe krijgt Google met deze ballon de hele wereld online?
Google wil met ballonnen internet naar afgelegen gebieden brengen. We bekeken zo'n ballon van Project Loon in het echt op Google I/O.
Eén van de ballonnen uit Project Loon, zoals het project heet, is in Silicon Valley te zien op de ontwikkelaarsconferentie van Google. Het idee achter Project Loon is om duizenden heliumballonnen in de lucht te laten zweven, die samen 4G-internet naar gebieden brengen waar mensen geen internetverbinding hebben.
De ballon wordt nog door Google ontwikkeld, maar kan op dit moment ongeveer honderd dagen op zo'n twintig kilometer hoogte blijven zweven. Door de luchtstromen te analyseren en de hoogte aan te passen, kan de ballon een specifieke luchtstroom pakken om de juiste kant op te zweven. Dit proces gebeurt geheel automatisch.
De hardware wordt aangedreven door drie zonnepanelen die overdag licht opvangen. Daarmee heeft de ballon genoeg energie om de nacht door te komen. De hardware bestaat onder andere uit een 4G-modem waarmee mensen in een straal van 80 kilometer met het mobiele netwerk kunnen verbinden.
Het 4G-signaal komt van een internetprovider uit een gebied waar wel internet is. Omdat de ballonnen met elkaar in verbinding staan, kan het internet naar een afgelegen gebied worden gebracht. Project Loon wordt onder andere in Nieuw Zeeland en rondom de eilanden bij Indonesië getest. De eerste resultaten zijn volgens Google goed, maar het systeem moet nog robuuster worden als Google duizenden ballonnen de lucht in wil laten.
Crashen en weer opstijgen
Na drie maanden stort het gros van de internetballonnen neer. Dat komt door een lek of een exploderende gasfles. Als dat gebeurt, wordt er een parachute uitgeschoten waardoor de hardware tijdens de landing niet beschadigt. En op die manier verwondt de ruim honderd kilo aan apparatuur ook zo min mogelijk mensen. Uiteindelijk wordt de apparatuur door een team opgehaald en hergebruikt.
Google heeft een kraanmachine ontwikkeld die elke paar uur een ballon de lucht in laat zweven. De machine moet Project Loon opschalen voor de officiële lancering, waarmee het bedrijf duizenden ballonnen in de lucht wil laten zweven. Op die manier kunnen meer afgelegen gebieden van internet worden voorzien; van woestijnen en berggebieden tot de jungle.
Gratis?
Dat ook Facebook druk bezig is om internet naar afgelegen gebieden te brengen, laat zien dat het niet alleen een filantropisch project is. Facebook wil met zijn Internet.org-project mensen gratis internettoegang aanbieden, waarmee ze bijvoorbeeld nieuwssites en natuurlijk ook Facebook kunnen bezoeken. Daar verdient Mark Zuckerberg weer geld mee.
Hetzelfde geldt voor Google. Het is nog onduidelijk of Project Loon een gratis dienst wordt, maar Google wil wel zo veel mogelijk mensen online krijgen. Want hoe meer mensen websites bezoeken en daarmee advertenties van Google zien, hoe meer het bedrijf verdient.
Volg ook ons YouTube-kanaal voor meer video's vanaf Google I/O