Tweede plek voor Delfts design in Hyperloop-wedstrijd SpaceX

Tweede plek voor Delfts design in Hyperloop-wedstrijd SpaceX
31 januari 2016 om 12:28
Laatste update: 27 april 2018 om 09:10

Een team van TU Delft eindigt als tweede in de ontwerpwedstrijd van SpaceX voor het supersnelle Hyperloop-transportsysteem.

Het Hyperloop-team van de TU Delft mag dankzij de tweede plek in de wedstrijd van SpaceX zijn ontwerp in de praktijk gaan testen in Californië. Daar bouwt het ruimtevaartbedrijf een testcircuit voor de Hyperloop, een transportsysteem waarbij een capsule door een vacuümbuis schiet. Er zijn snelheden van meer dan duizend km/u mogelijk, doordat er in de buis zeer weinig luchtweerstand is. Een reis van Amsterdam naar Parijs duurt dan nog maar een half uurtje.

De hoofdprijs in de ontwerpwedstrijd ging naar de Amerikaanse MIT-universiteit. Het Delftse team won in de categorie 'innovatie' wel de eerste prijs. Aan de wedstrijd deden ruim 100 teams mee. Het ontwerp van de TU Delft laat de capsule in de buis zweven door gebruik te maken van permanente magneten onder de capsule.

Het idee voor de Hyperloop komt van Tesla-baas Elon Musk. Hij heeft andere bedrijven de kans gegeven het transportsysteem te ontwikkelen. Zo wil het bedrijf HTT eind 2018 in Californië het eerste echte Hyperloop-traject gereed hebben. De bouw van SpaceX-testcircuit begint later dit jaar.

Lees meer over:

Deel via