‘Robotisering leidt tot lagere salarissen’
Mensen hebben één voordeel ten opzichte van robots: ze zijn goedkoop.
Een veelgenoemd voordeel van automatisering en robotisering is dat het een einde maakt aan saai, repetitief en geestdodend werk. Arbeiders die vroeger aan de lopende band deksels op potjes stonden te draaien, hebben in plaats daarvan nu een leuke, uitdagende baan, zo is het argument.
Maar volgens Albert Wegner, managing partner bij Union Square Ventures, gebeurt het omgekeerde ook, zo meldt Quartz. Dankzij automatisering nemen de eisen voor bepaalde beroepen af – en daarmee ook de salarissen.
Als voorbeeld noemt Wegner de Londense taxichauffeurs. Vroeger moesten die alle straten in de stad uit hun hoofd kennen om een licentie te krijgen. Vandaag de dag is dat dankzij routeplanners niet meer nodig en kan bijna iedereen taxichauffeur worden.
Volgens Wegner verklaart deze ontwikkeling ook waarom de inkomens van de middenklasse in westerse landen stagneren. De lonen van beroepen waarvoor minder vaardigheden nodig zijn, dalen: werkgevers kunnen immers kiezen uit veel meer mensen die gekwalificeerd zijn om het werk te doen.
De belangrijkste reden waarom dergelijke lage-lonenarbeid blijft bestaan, is dat de kosten van het volledig vervangen van werknemers door machines te hoog zijn. Op het moment dat een volledig zelfrijdende auto goedkoper wordt dan een chauffeur moet die laatste pas echt gaan vrezen voor zijn (niet zo goedbetaalde) baan.