Auteur Hello Ruby: 'Techniek wakkert nieuwsgierigheid aan'
De Finse Linda Liukas schreef een avontuurlijk sprookje over programmeren. Hello Ruby is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar. Een interview.
Hello Ruby is een groot succes. Niet zo vreemd, Liukas was al bekend als oprichter van Rail Girls, een wereldwijde community die jonge vrouwen over de hele wereld de basisprincipes van programmeren bijbrengt. Hello Ruby is een speels, eigentijds sprookje over computable thinking en programmeren, en bestaat uit twee delen. Het eerste deel is het verhaal van de nieuwsgierige Ruby die op zoek gaat naar edelstenen die haar vader verstopt heeft in een wondere wereld vol pinguïns, vosjes en een geïrriteerd sneeuwluipaard. De tweede helft van het boek kent leuke opdrachten voor ouder(s) en kind om samen te doen.
Het boek leert kinderen op speelse, verhalende wijze de beginselen van programmeren, en hoe die basisprincipes ook van toepassing zijn op alledaagse problemen en uitdagingen. Voor de 50e editie van ons webmagazine Bright Ideas spraken we met Liukas. Lees het hele interview in Bright Ideas of bij Blendle.
In welk opzicht denk je dat programmeren en technologie nog meer kan helpen bij kennisoverdracht en educatie?
"Op scholen wordt kinderen tegenwoordig veel minder geleerd dat het niet erg is om fouten te maken. Ik was vroeger ook zo. Heel serieus. Ik leerde liever nog tien keer mijn huiswerk om die perfecte 10 te halen, dan dat ik naar buiten ging om een boomhut te bouwen en wel tevreden te zijn met een zesje. Ik zeg niet dat je alleen maar zesjes moet halen, maar het is goed om avontuurlijk te zijn, om dingen te ontdekken en je eigen verbeelding te voeden."
"Het is prima om fouten te maken en te snappen waarom je die fouten maakt. Dat heb ik geleerd van programmeren. Je maakt de hele tijd fouten en die corrigeer je. En zo kom je steeds tot een beter eindresultaat. Je onderzoekt, je probeert, je gaat onderuit, je leert en je gaat weer verder."
Lees het interview in Bright Ideas of bij Blendle
Bright Ideas: verdieping over vernieuwing
Bright Ideas is ons tweewekelijkse webmagazine met achtergrondartikelen, interviews en duiding. Een abonnement kost slechts 24 euro per jaar en geeft toegang tot het hele archief. De artikelen zijn ook los te lezen via Blendle.
Verder in Bright Ideas editie 050:
Digitale precisie versus analoge imperfectie
Ondanks al die geavanceerde digitale technologie hunkeren we nog steeds naar de warmte van het analoge. Hoe komt dat toch? De realiteit laat zich niet in een rigide raster vangen, stelt Rutger Middendorp. (Lees bij Blendle)
Casey Neistat: de vlogger om te volgen
Casey Neistat is een van de beroemdste YouTubers. Precies een jaar maakt hij elke dag een vlog. Met een specifieke stijl waarmee hij een ander, ouder publiek trekt dan de meeste vloggers op YouTube. En hij verveelt geen moment. (Lees bij Blendle)
Zo beveilig je jezelf
Het is jouw recht om je online te beschermen tegen inbrekers en pottenkijkers. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Daniël neemt je mee in zijn online wereld en hoe hij probeert wat privé is privé te houden. (Lees bij Blendle)
Machines die denken
Vormen denkende machines een bedreiging voor de mens? Integendeel, vindt wetenschapspublicist Bennie Mols. "We hebben denkende machines hard nodig. Mens en machine, zij aan zij." (Lees bij Blendle)
Grand Gear: Nike Hyperadapt en Ikea-tuintje
In Grand Gear selecteren we maandelijks de mooiste nieuwe spullen voor je. Spullen die je bij het zien van de foto's in je handen wilt voelen.