Bright 25 van 2017

Bright 25 van 2017
15 december 2017 om 16:00
Laatste update: 26 april 2018 om 15:37

De 13e editie van onze jaarlijst. Dit waren de belangrijkste tech-trends en de beste gadgets, content en diensten van 2017.

25. 4K & 4D

Waar 3D en gebogen schermen flopten voor tv's en computerdisplays heeft 4K zich dit jaar bewezen als een blijvertje. Online video, streamers en gamesystemen zijn al over, typisch genoeg blijft alleen televisie achter. Op het grote witte doek zijn we nog steeds niet heel enthousiast over 3D. 4D daarentegen vinden we wel lachen. Hierbij beweegt je stoel en voel je de wind en regen in je gezicht om je filmbeleving een extra dimensie te geven. De eerste zalen zijn net door Pathé geopend.

24. Miniot Wheel

Ons favoriete Kickstarter-project van 2017: de platenspeler van Miniots Peter Kolkman. De Wheel is nauwelijks groter dan een LP en alle techniek is onzichtbaar verwerkt. Zo zit de naald onder de plaat in plaats van erop. En je kunt de Wheel aan de muur hangen. Prachtig ontwerp.

23. Patreon

Over crowdfunding gesproken, Kickstarter is met name geschikt voor productlanceringen. Maar waar kun je aankloppen als je regelmatig iets uitbrengt dat voor een publiek waardevol is? Dat antwoord luidt Patreon. Het platform is uitgegroeid tot hét adres voor artiesten en makers met fans die hun een lidmaatschap willen betalen. Populair onder YouTube-vloggers, Twitch-streamers, muzikanten, schrijvers, webcomic-makers en podcasters.

22. Lego Boost

Terwijl papa of mama niet meer zonder hun nieuwe Logitech Spotlight kunnen voor presentaties, vinden wij Lego Boost de beste kit voor kids. De set bestaat uit de vertrouwde Lego-blokken maar ook uit sensoren en motoren. Samen met een app voor iOS en Android worden kinderen van zeven jaar en ouder spelenderwijs uitgedaagd om hun creaties te laten bewegen.

21. Star Trek: Discovery

Een van de betere nieuwe series dit jaar waar Trekkies dik tien jaar op hebben moeten wachten. Discovery speelt zich af zo'n tien jaar voor The Original Series in de Star Trek-tijdlijn en gaat over de oorlog tussen Starfleet en de Klingons. De hoofdrol is voor Sonequa Martin-Green, bekend van The Walking Dead. Te zien op Netflix. Wat nerdcult betreft geven we graag nog een eervolle vermelding voor de Distracted Boyfriend meme.

20. Nokia

Het belangrijkste telefoonmerk van weleer keerde dit jaar terug in handen van het Finse HMD. Binnenkomer was een remake van de aloude 3310. Dat was leuke voor de nostalgie. We zijn echter meer onder de indruk van de Nokia 5 en vooral de 6. De laatste is met 249 euro, stock Android en puike hardware onze favoriete lowbudget smartphone. Welkom terug, Nokia.

19. Robots

Robots hebben een pittig jaar achter de rug. Hoewel nog grotendeels in ontwikkeling worden ze nu al beticht van het stelen van onze banen. De verrichtingen van Atlas worden met argusogen gevolgd. En wat te denken van Sophia, de eerste humanoid robot die een staatsburgerschap heeft gekregen, in Saoedi-Arabië. De video's van Youtuber Simone Giertz, de 'Queen of Shitty Robots' die in november te gast was op Bright Day, helpen ook niet natuurlijk. En dan heeft onze favoriete robothond Chip ook nog eens puppies gekregen. We hebben met ze te doen.

18. Horizon Zero Dawn

Misschien wel de eerste internationaal bejubelde game van Nederlandse makelij uit de geschiedenis. Guerilla Games uit Amsterdam oogst veel lof voor zijn open world action role-playing game rond personage Aloy. En ons inziens geheel terecht. Het spel ziet er werkelijk schitterend uit. Onze favoriete game voor de Playstation 4 dit jaar.

17. Microsoft Surface Laptop

Microsoft heeft nooit slechte hardware gemaakt maar ook zelden spectaculaire hardware. Dat begon te veranderen toen de Surface-lijn van tablets werd uitgebreid. Er verscheen een Surface Book met afneembaar scherm en een digi-whiteboard genaamd Surface Hub. Eind vorig jaar kwam de indrukwekkende all-in-one Surface Studio, zeg maar Microsofts iMac maar dan veelzijdiger. Afgelopen zomer werd de Surface Laptop aan de lijn toegevoegd. Wat een beauty. Met stip onze favoriete Windows-laptop.

16. Sony 1000XM2

Een draadloze koptelefoon is een must-have. Vorig jaar vierden we de komst van Apple's AirPods, maar we houden ook van over-ear modellen. Liefst voorzien van ruisonderdrukking, want dat maakt lange vluchten in het vliegtuig (en lange dagen op kantoor) draaglijker. Lange tijd stond Bose bovenaan onze lijst met de QC-35. Sony kwam eerst langzij met de 1000X en ging dit jaar nipt aan kop met de komst van de 1000XM2. Net iets betere ruisonderdrukking, net iets toffere bediening en een iets zachter prijsje.

15. Ikea Tradfri slimme lampen

Wij zij bij Bright fan van de slimme verlichting van Philips Hue, de beste smart home gear in onze beleving. Philips breidde dit jaar uit met de E14-fitting, Hue Entertainment, HomeKit-ondersteuning voor Hue-accessoires en diverse nieuwe armaturen. We zijn echter ook zeer te spreken over Ikea dat zijn Tradfri-lijn voor slimme verlichting op de markt bracht. Concurrentie is goed voor ons eindgebruikers. Ikea heeft nog een inhaalslag te maken maar de prijzen zijn wat vriendelijker.

14. OnePlus

LG heeft het ondanks hele fijne toestellen als de G6 en de net verschenen V30 lastig op de smartphonemarkt. Huawei was de challenger met toestellen die heel veel boden voor weinig. Die plek heeft het verloren aan het eveneens Chinese OnePlus. De 5 die in het voorjaar verscheen was een opwarmertje, de net verschenen 5T is met 500 euro de beste midrange Android smartphone van 2017.

13. Instagram Stories

Typisch Facebook. Wanneer het een opkomende concurrent niet kan overnemen, dan kopieert het gewoon zijn beste features. De introductie van Stories in de Instagram-app dit jaar was een regelrechte kopie van Snap. Van een leegloop bij Snap is nog geen sprake maar groeien doet de app ook niet meer. En als we eerlijk zijn: Instagram Stories zit best wel goed in elkaar. Daar snappen we het tenminste. ;-)

12. Geen roamingkosten in EU meer

Het was jaren het favoriete bitch-topic van Nederlanders tijdens de zomervakantie: die belachelijke hoge telefoonrekeningen omdat je een paar foto's via Whatsapp had gedeeld. No more! Dit jaar zijn eindelijk de vervloekte roamingkosten afgeschaft. We zijn Neelie Kroes eeuwig dankbaar.

11. Casey Neistat

Onze favoriete volwassen vlogger en hoofdspreker op Bright Day dit jaar. Neistat steekt er bovenuit op YouTube door een fijn decor (New York), lekkere muziek (o.a. van Alex Appelpie), zijn tic voor tech (drones, camera's), zijn filmische cameravoering en de verhalen die hij vertelt. Hij was dit jaar de hoofdspreker op Bright Day waar hij bijna werd bedolven onder de fans. Zijn boodschap "Do what you can't" is een inspiratie voor digital natives en creators.

10. Jedi Challenge

De laatste weken van dit jaar stonden in het teken van de release van The Last Jedi, wat ons betreft de beste Star Wars-film sinds The Empire Strikes Back. De toys zijn niet aan te slepen, je struikelt over de Star Wars-swag en de tech-sector loopt er ook graag mee weg. Dat vinden wij helemaal niet erg natuurlijk. Star Wars meets tech, beter wordt het niet voor ons. De tofste inhaker wat ons betreft is de Lenovo Mirage AR-set met de Jedi Challenge mini-games. Lightsabers battles tegen Kylo Ren, Darth Maul en Darth Vader. 100% certified raw!

9. E-sports

Met het missen van het WK voetbal komend jaar in Rusland en de vrije val van het Nederlands elftal in de FIFA-rating zijn wij alvast overgeschakeld naar de eDivisie. Wanneer je op een scherm kijkt, is het net zo vermakelijk. Wij lopen niet warm voor elke game in e-sportverband, maar dat games een kijksport kunnen zijn, daar wij van overtuigd. Of de eDivisie of de ESL Benelux Championships ooit de status van Studio Sport (zondagavond zeven uur, bord op schoot) zullen evenaren, gaan we nog zien maar ze zijn hard op weg.

8. Augmented Reality op smartphones

Stond vorig jaar Virtual Reality op het menu, dit jaar klonk het startsein voor Augmented Reality. Minder immersief maar wel toegankelijker voor meer mensen. Dat laatste is te danken aan de push die Apple en Google geven aan de toepassing met respectievelijk de ARkit en ARcore voor de developers van iOS- en Android-apps. Want de AR zoals in Pokemon Go vorig jaar, die kan veel beter. De tofste app tot op heden is van Ikea waarbij je kunt zien hoe hun meubels in jouw woonkamer zouden staan. Er gaan er vast nog veel volgen.

7. Opel Ampera E

We hadden liever de Tesla Model 3 op deze plek neergezet, maar die kunnen we in Nederland pas in de loop van 2018 verwachten. Daarom doen het nu met de Opel Ampera E. Niks mis mee hoor. Ook 100% elektrisch met meer actieradius dan de Model 3 zelfs (500 om 350 km). We vinden alleen de looks minder sexy. Voordat de Model 3 arriveert verschijnt in maart 2018 ook nog de nieuwe Nissan Leaf. Goedkoper dan de Ampera E maar ook minder bereik, naar verwachting 275 km.

6. Artificial Intelligence op smartphones

Apple heeft zijn mobiele chip voor de nieuwste iPhones voorzien van een 'neural engine'. Huawei doet hetzelfde voor de Mate 10. En de jongste Google Pixel-smartphones zijn uitgerust met een co-processor voor kunstmatige intelligentie. 2017 was het jaar waarin AI zijn intrede deed op smartphones. Apple gebruikt het voor FaceID en animoji, Google voor zijn camera- en fotografie-app. Zo'n dedicated co-processor voor de vele kleine calculaties in korte tijd die kunstmatige intelligentie nodig heeft, spaart je batterij, houdt je gegevens veiliger (ze blijven op je toestel in plaats van in de cloud) en je toestel lekker snel.

5. Google Home

Slimme speakers worden ze genoemd maar ze zijn zoveel meer. Vraagbaak, praatpaal, afstandsbediening voor je smart home, all-round virtuele assistent voor in huis. Het is Amazon geweest die deze markt vorig jaar openbrak met de Echo en Echo Dot, voorzien van assistent Alexa en ondersteuning voor elke smart home fabrikant die maar wilde. Amazon pakte dit jaar goed door, met de Echo Look, Show en Spot. Google reageerde echter sterk met de Google Home. Zelfde idee maar Google's uitvoering is inmiddels beter vinden wij. Zo ondersteunt Google Home meer stemmen (wel handig in een gezinssituatie), meer vragen tegelijkertijd en is er (eindelijk) een integratie met zusterbedrijf Nest onderweg. De strijd tussen Amazon en Google op dit vlak zal nog wel even duren. Apple met zijn uitgestelde Homepod en ingehaalde Siri moet zijn best doen om niet uit zicht te raken.

4. Nepnieuws

Donald Trump als president van Amerika. Vladimir Poetin die via social media de verkiezingen probeert te beïnvloeden met nepnieuws. Dat klinkt als een vergezochte aflevering van Black Mirror. Helaas is het werkelijkheid, al wordt de invloed van nepnieuws ons inziens opgeklopt en overschat.

3. Nintendo Switch

Wat een feest is dit apparaat! De Switch is zowel de beste game-console als de beste handheld van het jaar, omdat het apparaat zo veelzijdig is. Belangrijker nog zijn de games die je erop kunt spelen. Met Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Mario Odyssey en Mario Kart 8 Deluxe kan de Switch rekenen op enkele van de beste spellen van 2017. Kuddos, Nintendo.

2. Super Smartphones

We schrijven super smartphones maar we bedoelen natuurlijk 'smartphones van duizend euro of meer'. Het was even schrikken toen de prijzen van de iPhone X van Apple en Samsungs Galaxy Note 8 bekend werden gemaakt. Technisch gezien zijn die prijzen wel uit te leggen. De smartphone is praktisch uitontwikkeld en toch verwachten we elk jaar nieuwe mindblowing features en magische trucjes van de makers. Daar hangt inmiddels een prijskaartje aan. Je krijgt er een prachtige krachtpatser voor terug. Heerlijke displays die vrijwel randloos op het toestel liggen, batterijen die makkelijk een hele dag meegaan en desgewenst snel of draadloos zijn op te laden, state-of-the-art AI-capaciteiten en AR-mogelijkheden, fraaie besturingssystemen die zelden tot nooit vastlopen, ingebouwde camera's die dSLR's doen vergeten, het zijn echt supersmartphones.

1. Blockchain

Baal je nu dat je niet eerder bitcoins hebt gekocht? Vast wel. De koers van de cryptovaluta ging begin december door het dak van 10 duizend dollar, eh 10 duizend euro, of wacht, 15 duizend dollar. En niet alleen Bitcoin, ook Ethereum, Litecoin en andere 'altcoins' maken een opmars. Nog niet zozeer als betaalmiddel maar wel als investering. Is Bitcoin de nieuwe tulpenmanie? Of is Bitcoin het nieuwe goud? Wij neigen naar het laatste, maar belangrijker vinden wij de onderliggende tech, blockchain genaamd. Na de opkomst van het web en daarna van mobiele apps verwachten wij een minstens zo grote impact van blockchain-technologie. Vrijwel elk economisch proces waarbij een grootboek of register van belang is, kan door blockchains veiliger, eerlijker en efficiënter worden. Van belastingen innen tot p2p-verzekeringen, van verkiezingen tot financiële transacties, en van decentrale sociale netwerken tot het kadaster. Maak je klaar voor een revolutie.

Uit het archief

Voor de liefhebbers: de Bright 25 van 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006 én 2005.

Lees meer over:

Deel via