Commentaar: wie slim is, koopt geen slimme koelkast
Samsung heeft weer een nieuwe slimme koelkast gepresenteerd. Volgens Bram is het niet meer dan een tablet met koelfunctie.
Sinds 1998 hebben we het al over de slimme koelkast, toen nog ‘internetkoelkast’ genoemd. LG en Samsung brengen tegenwoordig elk jaar een nieuwe koelkast op de markt, met nog meer functies die we niet nodig hebben. Deze week presenteerden beide Koreanse bedrijven de nieuwe versies van hun smart fridges.
Pizza's bestellen
Samsungs nieuwe Family Hub-koelkast krijgt nu de spraakgestuurde virtuele assistent Bixby ingebouwd en je kunt het live tv-beeld van je Samsung-tv naar je koelkast streamen (er zit ook een speaker in). Ook kun je andere slimme apparaten in huis, van de deurbel tot de thermostaat, aansturen, mits ze werken met Samsungs SmartThings-platform. Ook heeft de koelkast allerlei apps. Zo kun je vanaf je koelkastdeur een Uber bestellen en tekeningen van je kinderen doorsturen. En, oh ja, je kunt er ook nog een pizza mee bestellen bij de pizzeria om de hoek.
Als je toch niet gaat koken, waar heb je dan in hemelsnaam een koelkast van vermoedelijk zo’n 5000 euro nodig? Zo goed als alle functies van de slimme koelkast maken geen gebruik van het feit dat de koelkast aan het internet verbonden is.
Cameraatje
Ik word er niet warm of koud van. Oké, er zitten een paar cameraatjes in die een (onoverzichtelijk) beeld geven van wat er nog in je koelkast staat. Dat kan handig zijn als je in de supermarkt staat en wil weten of je nog een wortel hebt liggen.
Maar verder lijkt de tijd in die 20 jaar aan slimme koelkasten stil te hebben gestaan. Een digitaal boodschappenlijstje maken, serieus? In de appstores zijn er tientallen apps die het graag gratis voor je doen.
Een gezinstablet
Waar ik me wel een voorstelling van kan maken, is dat gezinnen behoefte hebben aan één centraal punt in huis om het huishouden digitaal te regelen. Een spelletje voor de kinderen, de agenda’s naast elkaar leggen en, voorruit, een pizza bestellen.
Maar die ontwikkeling wordt niet gevoed vanuit de koelkast, maar vanuit de slimme speakers met virtuele assistenten. Deze speakers van Amazon en Google winnen snel aan populariteit. En de laatste Amazon Echo heeft tegenwoordig ook nog eens een beeldschermpje. Zet hem op je koelkast en klaar is Kees.
Is er hoop voor de slimme koelkast?
Misschien wel, maar dan moet het échte problemen gaan oplossen en niet zelf problemen verzinnen. Als de koelkast zelf in de gaten houdt wanneer producten over de datum gaan, zonder dat je daarvoor alles handmatig moet invullen. Als de koelkast zelf artikelen op je boodschappenlijst zet, als ze bijna op zijn. Of als de koelkast zelf de bestelling plaatst.
Dan praten we wel weer verder.
Tot die tijd kan je beter een zuignaphoesje van 13 euro kopen voor je iPad. Plak ’m aan je koelkast en hij is plotsklaps slimmer dan die slimme koelkast die duizenden euro's kost.
Meer artikelen in de rubriek Commentaar
Volg Bright op CES 2018
Bright doet deze week verslag van de grote techbeurs CES 2018 in Las Vegas. Onze video’s niet missen? Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en subscribe op ons YouTube-kanaal.