Eerste indruk LG G5: modulaire smartphone mist verfijning
LG maakt met de G5 een voorzichtig stapje naar de modulaire smartphone en dat merk je helaas in de afwerking.
Haal jij ook nooit het einde van de dag met een volle batterij? Je bent niet de enige. Hoe handig zou het dan zijn om een smartphone te kopen en zelf te kiezen of een een grotere batterij wil of niet. Dat is het idee achter de modulaire telefoon. De G5 is nog niet zo ver, maar laat je nu wel de accu verwisselen of een opzetstukje op de telefoon plaatsen.
De onderkant van de G5 is namelijk modulair. Met een knopje aan de zijkant haal je de onderkant eraf en kun je de accu verwisselen. Dit vinden veel consumenten een belangrijke eigenschap, omdat je dan een extra accu in je tas kunt stoppen. De accu wordt op de onderkant geklikt en dat gaat na een beetje oefening vrij gemakkelijk. Er zijn ook verschillende opzetstukjes voor de G5 te koop, zoals een cameramodule, hifi-module en een 360-graden-camera.
De modulariteit van de G5 heeft ook een groot nadeel: de afwerking van de telefoon is echt ondermaats. De onderkant beweegt en sluit niet goed aan op de behuizing van de telefoon. Daarnaast voelt de G5 goedkoop aan, ondanks het gebruik van een aluminium behuizing. Door een flinke laag coating lijkt de behuizing gewoon van plastic te zijn gemaakt. Ook zit er een opvallend scherpe ijzeren rand rondom de telefoon, die absoluut niet fijn aanvoelt.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="d1712d15-3522-4b15-bf03-e46b0e60e6cd"></drupal-entity>
Ietwat blauw scherm
Het 5,3 inch-scherm heeft een resolutie van 2560 bij 1440 pixels, wat nu de standaard is geworden voor high-end-toestellen. Alles ziet er haarscherp uit, maar de kleurweergave is niet optimaal. Zo ogen de witte vlakken wat blauwig, waardoor het scherm te koel oogt. Je kunt dit verhelpen door een app als Twilight te installeren, maar dat zou de consument eigenlijk niet hoeven doen. Aan de achterkant vinden we de vingerafdrukscanner. Deze werkt snel en herkent vrijwel altijd de vingertop. Het probleem met een scanner op de achterkant is dat je de telefoon niet zo makkelijk kunt ontgrendelen als hij met de achterkant op tafel ligt. Maar dat is wel een heel klein puntje van kritiek.
Hardware goed, software minder
De hardwareprestaties zijn goed. De chip is snel en de 4GB aan werkgeheugen is voldoende om zware apps te draaien. Ook zorgt de accu voor genoeg energie om de dag door te komen en houdt de G5 het langer uit dan de meeste concurrenten, zoals de Galaxy S7. Het bijkomstige voordeel van een verwisselbare accu is dat je niet snel in energienood bent. En mocht je de opslagruimte van 32GB te weinig vinden, dan kun je een micro-sd-kaart in het toestel stoppen.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="bd584578-3feb-45c2-9e1f-bd4e0afffb59"></drupal-entity>
Hoe goed de hardware ook is, zo slecht is de software. LG houdt ervan om veel aan Android aan te passen, en dat is lang niet altijd een verbetering ten opzichte van Googles Android-versie. Zo ogen menu's onoverzichtelijk, is het snelle-instellingenpaneel niet handig ingedeeld en is er een groot kwaliteitsverschil te zien tussen de LG- en Google-apps.
LG heeft de app-drawer, de plek met een overzicht van al je apps, uit de software gehaald. Hierdoor staan al je apps, net als bij iOS, op het homescreen en werk je met mapjes om al die apps te verbergen. LG levert daarbij een sloot aan apps mee die je helemaal niet nodig hebt. Bij het instellen van de telefoon ben je dus een tijdje bezig om al die apps te verwijderen of inactief te maken.
Twee camera's zijn beter dan één
Het onderdeel waar de G5 in uitblinkt, is de camera. Aan de achterkant van het toestel vind je twee camera's: een 16 megapixel-camera en een 8 megapixel-camera met een groothoeklens. Met de groothoeklens neem je meer van de omgeving op, waardoor de lens geschikt is voor bijvoorbeeld groep- en landschapsfoto's. In de camera-app van LG, die overzichtelijk is vormgegeven, wissel je tussen beide lenzen.
De kwaliteit van de foto's is goed. De 16 megapixel-camera schiet hele goede en heldere foto's, de 8 megapixel-camera is echt bedoeld om specifieke kiekjes te maken. De kwaliteit van de groothoeklens is niet denderend, maar de foto's zijn heel bijzonder omdat je er zo veel van de omgeving op kwijt kunt.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="2aad8af5-b8a6-4e8e-adb8-331f9dcb4870"></drupal-entity>
Missie niet echt gelukt
Het valt te prijzen dat LG echt vernieuwend probeert te zijn. Heel veel fabrikanten brengen 'gewone' telefoons uit, maar deze apparaten zijn dan ook echt heel goed. LG gooit het over een andere boeg door met de G5 echt probeert te innoveren. Helaas is dat niet helemaal gelukt.
De modulariteit van de G5 is slim gevonden, maar de uitwerking is niet optimaal. Als LG wat maandjes langer aan de tekentafel had gezeten, was de modulariteit mogelijk een stuk beter uitgevoerd. Ook de prijzen van de modules, die variëren tussen de 100 en 280 euro, maken de modulariteit er niet beter op. Als ook het design en de software van de G5 ondermaats zijn, heb je voor de aanschafprijs van 699 euro echt betere keuzes, zoals de relatief goedkope Nexus 5X of de krachtige Galaxy S7.