Nederlandse rechter verbiedt linken naar Playboy-foto's

Nederlandse rechter verbiedt linken naar Playboy-foto's
12 september 2012 om 12:31
Laatste update: 28 april 2018 om 16:07

Voor het eerst is linken in Nederland ook een auteursrechtinbreuk. De rechter gaf de uitgever van Playboy gelijk in een zaak tegen Geenstijl.

Linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal vormt ook een inbreuk, heeft de rechter in Amsterdam woensdag bepaald in een zaak tussen Playboy en Geenstijl. Van de rechter moet Geenstijl links naar naaktfoto's van Britt Dekker op andere sites verwijderen, onder meer bij dit bericht, op last van een dwangsom van 50.000 euro per link. Ook moet de weblog 28 duizend euro aan proceskosten betalen aan Playboy-uitgever Sanoma. Volgens Tweakers is het de eerste keer dat een link ook een copyrightschending is.

Dat Geenstijl de foto's niet zelf hostte, maar dat ze op FileFactory.com stonden, maakt volgens de rechter in de bodemprocedure niet uit. Ook een link is volgens hem in deze omstandigheden een inbreuk op auteursrechten, omdat juist de links op Geenstijl de foto's voor een groot publiek ontsloten. Volgens de rechter speelt ook mee dat de blog bij de link commercieel belang had. In andere situaties zou linken wel zijn toegestaan.

Britt Dekker linkte later nota bene zelf ook naar de foto's, maar dat doet er volgens de rechtbank niet toe. De rechter wees ook het verhaal van Geenstijl af dat Sanoma de foto's bewust had gelekt als publiciteitsstunt en dat de links nodig waren als bewijs bij het artikel over het lek.

Geenstijl kopte na het vonnis Rechter verbiedt Google. De blog stelt: "Deze beslissing is doodeng voor elke journalist en iedereen die een website beheert: bij elke hyperlink moet je je voortaan afvragen of je daarmee niet extra ruchtbaarheid geeft aan mogelijk inbreukmakend materiaal. Met een verkeerde afweging riskeer je kennelijk een nader te bepalen schadevergoeding en een proceskostenveroordeling van bijna 30.000 euro. We zijn het ook niet eens met de achterliggende redenering: zeggen waar een foto te vinden is, is iets anders dan de foto openbaar maken, ook als de foto daardoor makkelijker te vinden is. Zo werkt het auteursrecht volgens ons niet en anders is het dringend aan hervorming toe, want op deze manier valt het internet op den duur stil."

Lees meer over:

Deel via