Android 7.0 Nougat verschenen: 7 beste nieuwe features
Google heeft Android 7.0 Nougat officieel uitgebracht. De Nexus-toestellen kunnen de update nu al downloaden. Wat is er nieuw?
Nexus-toestellen zijn de smartphones en tablets van Google, die altijd als eerste de Android-updates ontvangen. Zij krijgen de update over-the-air: dit betekent dat ze automatisch een melding ontvangen als de update te downloaden is.
Fabrikanten als Samsung, LG, Huawei en Sony gaan het besturingssysteem naar eigen wens aanpassen en pas dan uitrollen naar hun toestellen. Daarom duurt het altijd langer als je bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S7 of Sony Xperia Z5 hebt. Op de website van de fabrikant kun je meestal zien wanneer de nieuwe Android-update voor jouw toestel wordt verwacht.
1 Nieuw design voor notificaties
Google heeft een duidelijk doel voor ogen: je moet met Android nog productiever kunnen werken. Daarom heeft de internetgigant het design van de notificaties aangepast. Allereerst worden notificaties voortaan gegroepeerd. Heb je twintig Twitter-notificaties? Dan verschijnen die in één melding. Dat scheelt ruimte en als je meer informatie wilt, kun je een notificatie uitklappen door naar beneden te vegen.
Bij veel apps kun je nu direct vanuit de notificatie reageren. Denk bijvoorbeeld aan WhatsApp of Telegram. Als je bij een notificatie van deze app naar beneden veegt, krijg je aan de onderkant een balkje te zien waar je een reactie in kunt typen. Druk op de verzendknop en je reactie wordt verstuurd. Zo kun je in een relatief korte tijd op al je notificaties antwoorden.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="75f4e5ed-2f17-47d5-8e38-31560085111b"></drupal-entity>
Daarnaast is de balk met snelle notificaties aangepast. Deze is een stuk slanker dan voorheen, met kleinere icoontjes. Zodra je de balk omlaag schuift, krijg je meer instellingen te zien. Dit instellingenpaneel kun je zelf indelen en het is zelfs mogelijk om meerdere pagina's met verschillende instellingen aan te maken.
Bij onze Nexus 6P hebben we bijvoorbeeld gekozen voor de knoppen voor wifi, bluetooth, 'niet storen', hotspot en zaklamp, maar als we naar beneden swipen krijgen we onder andere toegang tot de vliegtuigmodus en cast-knop om het beeld naar een Chromecast te streamen.
2 Instellingenmenu is uitgebreid
Het instellingenmenu van Android is aangepast waardoor onderdelen direct meer relevante informatie laten zien. Bij het onderdeel wifi zie je met welk netwerk je bent verbonden, bij het onderdeel apps zie je hoeveel je er hebt geïnstalleerd.
Door het tonen van extra informatie is het instellingenmenu wel wat langer geworden. Daar heeft Google ook wat op gevonden: een menu dat je vanaf de linkerkant naar binnen schuift. Het werk niet per se sneller dan even flink omhoog scrollen, maar het is een leuk accent.
3 Scherm opdelen
In Android Nougat is het mogelijk om het scherm in tweeën te delen. Dat is al mogelijk bij recente Samsung-apparaten, maar nu heeft Google de functie daadwerkelijk in Android gebouwd. Door lang op de multitaskknop te drukken, deel je het scherm in tweeën. Dit werkt zowel in portet- als landschapsmodus. De twee vensters worden opgedeeld door een balkje dat je kunt verschuiven, om zo de grootte van de vensters aan te passen.
Het opdelen van een scherm is vooral handig als je een tablet gebruikt. Deze apparaten hebben een groter scherm waardoor je twee apps functioneel naast elkaar kunt draaien, zoals een document en website. Ook handig is de mogelijkheid om snel tussen recent geopende apps te wisselen. Door meerdere keren op de multitask-knop te drukken, kun je wisselen tussen je laatst gebruikte apps of door de lijst actieve apps navigeren. De functie is vergelijkbaar met het alt-tab-venster in Windows.
<drupal-entity data-embed-button="afbeelding" data-entity-embed-display="entity_reference:media_thumbnail" data-entity-embed-display-settings="{"image_style":"liggend","image_link":""}" data-entity-type="media" data-entity-uuid="d051f1ac-861d-41e6-bf8d-7794ce444a14"></drupal-entity>
4 Sneller apps installeren en updaten
Google maakt in Android Nougat gebruik van een nieuwe technologie waarmee apps worden gecompileerd. Dit proces zorgt ervoor dat een app kan worden opgestart. In plaats van de gehele app na de installatie te compileren, wordt de app beetje bij beetje gecompileerd. Stel: je downloadt WhatsApp en start de app op. Dan wordt de app gecompileerd zodat je het berichtenoverzicht ziet. Zodra je op een gesprek drukt, wordt er weer een klein stukje extra gecompileerd.
Dit scheelt aanzienlijk in de installatietijd, want binnen tien minuten installeerde de Nexus 6P enkele tientallen apps. Dat proces duurt normaal gesproken aanzienlijk langer.
5 Een langere accuduur
Android 6.0 Marshmallow introduceerde Doze, een functie waarmee Android energie bespaart zodra een apparaat in de slaapmodus terechtkomt. Deze modus wordt pas geactiveerd als je het toestel voor een langere tijd niet gebruikt, waardoor Doze vooral een positief effect op Android-tablets heeft.
Met Android Nougat wordt Doze verder uitgebreid om de energiebesparende veranderingen ook in te schakelen als het scherm voor een korte tijd inactief is. Zo schakelt Doze eens in de zoveel tijd de internetverbinding in, waarna apps nieuwe data ontvangen. Ook legt Google app-ontwikkelaars meer restricties op voor het 'wakker maken' van een Android-toestel.
6 Apps verbruiken minder data
Degenen die Chrome gebruiken, zijn waarschijnlijk bekend met de databesparingsoptie. Als je deze optie inschakelt, verbruikt Chrome minder data. Google verkleint de grootte van de opgevraagde website, waardoor de browser minder data verbruikt. In Android Nougat is een soortgelijke functie te vinden, maar dan speciaal gemaakt voor apps. Deze 'data saver' beperkt het dataverbruik van apps als ze inactief zijn. Een ander doel van data saver is het verlagen van de kwaliteit van de data die wordt opgehaald. Dat komt bijvoorbeeld van pas bij het streamen van een YouTube-video, die dan minder data verbruikt.
7 Gemakkelijker telefoonnummers blokkeren
De optie om telefoonnummers te blokkeren is met Android Nougat uitgebreid. In plaats van alleen inkomende omroepen te blokkeren, kunnen andere apps nu ook de lijst met geblokkeerde nummers inzien. Dit betekent dat je door deze nummers ook niet meer via andere apps kan worden gebeld, zoals Skype, Hangouts of Signal. Deze lijst met geblokkeerde nummers wordt ook gesynchroniseerd met je Google-account. Als je overstapt naar een nieuwe Android-smartphone, worden de door jou ingevoerde nummers standaard weer geblokkeerd.