Google viert vijftiende verjaardag
De zoekmachine trakteert op een easter egg, een piñata en een nieuw algoritme.
Google viert vandaag een feestje. Het is alweer vijftien jaar geleden dat oprichters Larry Page en Sergey Brin de zoekmachine officieel lanceerden. Inmiddels heeft Google een plekje binnen onze levens verworven. 'Googelen' is als werkwoord erkent door de Van Dale.
Google is één van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van internet en technologie. De zoekmachine is na vijftien jaar nog steeds immens populair en daarnaast maakten we kennis met zeer innovatieve, andere ideeën van het bedrijf. Geheel in lijn met zijn missie (alle informatie openbaar en nuttig maken) bracht Google in 2005 letterlijk de wereld in kaart met Google Maps en begon het bedrijf met het overnemen van de mobiele markt met Android, een eigen mobiele platform dat open was voor iedereen. Wie weet wat Google Glass ons in de toekomst brengt.
Vandaag worden gebruikers 'getrakteerd'. Zoek met de Amerikaanse versie van Google op 'Google in 1998' en je krijgt een pagina voor de kiezen van de zoekmachine zoals die er vijftien jaar geleden uitzag. Compleet met uitroepteken achter de naam. Dat was een ding in die tijd, want concurrent Yahoo had dat ook.
Op het digitale feestje van Google kun je vandaag met de Google Doodle tegen een piñata slaan. Hoe meer snoepjes eruit vallen, des te hoger de score. Dat is stiekem best verslavend.
Het zijn echter niet alleen maar grapjes die Google vandaag uithaalt. Het bedrijf liet weten dat het een nieuw zoekalgoritme heeft ingeschakeld, met de naam Hummingbird. Volgens Google is het de grootste vernieuwing aan de zoekmachine sinds de Caffeine-snelheidsupdate in 2009. Misschien heb je al veranderingen gemerkt tijdens het zoeken, want Google heeft Hummingbird een paar weken terug stilletjes gelanceerd.
Hummingbird moet zorgen dat Google meer relevante resultaten serveert wanneer je een vraag stelt. Ook zijn tweaks uitgevoerd in de 'Knowledge Graph'. Dit zijn de kaartjes die naast zoekresultaten informatie geven over bijvoorbeeld personen of het weer. De komende tijd ga je hier misschien meer van merken, want nog niet bij iedereen zijn de veranderingen doorgevoerd.