Force-feedback door stroompjes in je hand

Force-feedback door stroompjes in je hand
4 februari 2013 om 12:50
Laatste update: 28 april 2018 om 13:32

Wetenschappers in Duitsland ontwikkelden een apparaatje dat je bij games force-feedback geeft direct in je hand. 

Voor veel gamers is force-feedback in de vorm van vibraties of het ‘tegensturen’ van een stuur tijdens een racegame net datgene wat ze nodig hebben om helemaal in het spel op te gaan. Force-feedback simuleert gevoel via kleine motortjes die in gamecontrollers of je smartphone vibraties creëren.

Duitse wetenschappers aan het Hasso Plattner Instituut ontwikkelden een apparaatje dat de spieren in je hand via onschadelijke stroomstootjes laat samentrekken waardoor je force feedback ervaart. Het systeem maakt gebruik van electrical muscle stimulation (EMS) dat de signalen van het centrale zenuwstelsel nabootst om spieren te activeren. EMS wordt soms ingezet voor de rehabilitatie van spieren bij patiënten die beperkte verlammingsverschijnselen vertonen.

Als je met dit systeem een game op een smartphone speelt, ondervind je tijdens de game een sterke maar pijnloze samentrekking van een specifieke spier in je hand. Daardoor tilt je de smartphone ‘onvrijwillig’ en gebruik je een andere spier in je hand omdat tegen te gaan. Volgens de wetenschappers ervaar je dat als ‘kracht’ waar je tegen vecht.

Ze lieten tien gamers een testgame spelen waarbij ze een vliegtuig moesten besturen dat van zijn koers werd afgeblazen door een sterke wind. De gamers speelden zowel met traditionele force feedback als met het nieuwe systeem. Volgens de wetenschappers gaven de gamers allemaal de voorkeur aan het systeem dat de spieren direct aanstuurde.

Volgens de wetenschappers is het systeem heel makkelijk te verkleinen tot een accessoire voor gameconsoles, smartphones en tablets. Het zou bovendien minder stroom verbruiken omdat je geen vibratiemotortjes hoeft aan te sturen. Of dit systeem ook daadwerkelijk zijn weg naar de gaming-wereld vindt, is nog maar de vraag. Elke keer dat je gamet elektrodes op te moeten plakken is te lastig. Maar zouden de knoppen op je gamecontroller bij aanraking direct de spieren in je hand kunnen aansturen, dan wordt het een ander verhaal.

Lees meer over:

Deel via