Waarom hebben niet meer voetbalstadions gratis wifi?
PEC Zwolle claimt als eerste Nederlandse Eredivisie-club gratis wifi in het hele voetbalstadion. Waar blijft de rest?!
Op plekken waar veel mensen samenkomen, of het nu een stadion, een concert of festival is, is het altijd hetzelfde liedje: de 3g-dekking stort in en gratis wifi, ho maar. PEC Zwolle, promovendus in de Eredivisie, meldt dat zijn IJsseldelta-stadion vanaf nu op alle plekken gratis wifi heeft. Dat lijkt weinig nieuwswaardig, maar het bizarre is dat vrijwel geen enkel Nederlands sportstadion nog in alle ruimtes gratis wifi heeft.
Sportnext concludeerde onlangs al dat het tragisch gesteld is met wifi-aanbod in de Nederlandse stadions. Bijna nergens kan je vanaf de tribunes gratis online. Draadloze internettoegang is bijna altijd alleen gratis beschikbaar voor journalisten. En die moeten vaak dan ook nog eerst een toegangcode vragen aan de persvoorlichter. Schaatsstadion Thailf is een uitzondering met een gratis KPN-netwerk.
"Juist in het stadion en tijdens de wedstrijd wil je via Twitter, Facebook of WhatsApp je ervaringen delen. Niets is zo frustrerend als dat niet kan", weet PEC Zwolle-directeur Edward van Wonderen, zelf fanatiek twitteraar. Het wifi-netwerk met dertig hotspots werkt niet alleen op de tribunes maar ook in andere ruimtes, zoals de business lounge en het Supporterscafé.
De eerste praktijktest voor het nieuwe draadloze netwerk is zaterdag tijdens de wedstrijd tegen Vitesse. PEC Zwolle beperkt voorlopig videodownloads om goed te kunnen testen hoeveel bandbreedte de supporters gaan gebruiken. Kennelijk ligt er nog geen glasvezel. "Op dit moment wordt er gebruik gemaakt van een straalverbinding om deze bandbreedte te realiseren."
De investering voor het wifi-netwerk kostte de kampioen van de Jupiler League tussen 200 en 300 duizend euro, meldt RTV Oost. De club werkt ook aan een eigen app en overweegt herhalingen en hoogtepunten van de wedstrijd naar de tribunes te streamen. Kan je meteeen zien of de scheidsrechter gelijk had of dat het toch een schwalbe was.
Volgens SportNext loopt Nederland ver achter op onder meer Amerika met het aanbieden van internetdiensten aan bezoekers van sportwedstrijden. "Hier zegt de ArenA het eerste 'smart stadium' van Nederland te willen worden. Maar veel meer dan het feit dat ze in een ontwikkelingsproces zitten en samenwerken met Cisco is nog niet bekend", schrijft Sport 2.0-expert Gijsbregt Brouwer. "Mijn voorspelling is daarom ook dat het de komende tijd in de stadions alleen nog maar slechter gaat worden. Het gebruik van de smartphones en vooral de upload van data zal in sommige modellen zelfs met 1800 procent groeien de komende vijf jaar."