Eerste indruk: Steve Jobs
De enige biografie waar Steve Jobs zijn goedkeuring aan gaf is vanaf vandaag te koop en is verrassend eerlijk.
Diverse opmerkelijke passages uit de biografie van Walter Isaacson over het icoon waren al uitgelekt. Zo blijkt de woede jegens Google voor het schaamteloos kopiëren van iOS met Android heel diep te hebben gezeten bij de wijlen Apple-oprichter. Jobs was bereid zijn al zijn energie en elke cent van Apple's omvangrijke reserves in te zetten om Android te vernietigen.
De biografie licht ook een tip van de sluier op over de vermeende plannen van Apple om na de successen met computers, muziekspelers, telefoons en tablets ook televisie onder handen te nemen. Jobs: 'Ik wil nog graag een geïntegreerde tv maken die op alle fronten makkelijk te gebruiken is. Hij moet naadloos gesynchroniseerd zijn met al je andere apparaten en met iCloud. Hij moet de eenvoudigste gebruikersinterface hebben die je je maar voor kunt stellen. Ik heb eindelijk door hoe dat moet.' We zijn benieuwd.
[spoiler alert] Het boek eindigt met een opmerkelijk citaat van Jobs over het leven: ‘Ik denk graag dat er iets van je blijft leven na je overlijden. Het is raar om te bedenken dat je al die ervaring verzamelt en misschien ook wat wijsheid, en dat dat dan maar gewoon verdwijnt. Ik wil dus echt geloven dat er iets overleeft, dat je bewustzijn misschien blijvend is. Maar aan de andere kant, misschien is het wel als een aan-uitschakelaar. Klik! En weg ben je. Misschien dat ik daarom nooit aan-uitschakelaars op apparaten van Apple wilden hebben.'[/spoiler alert]
De biografie blijkt bij een eerste vogelvlucht opmerkelijk openhartig. Dat was ook de afspraak met schrijver Walter Isaacson die carte blanche kreeg en in twee jaar tijd veertig gesprekken voerde met Jobs over zijn leven en ruim honderd familieleden, vrienden, vijanden, concurrenten en collega's interviewde. Juist de visionair en control freak die zich met elk detail bemoeide bij Apple wilde over het boek geen enkele zeggenschap. Maar over het uiterlijk van het boek, met de coverfoto van Albert Watson, en de verschijning hield Jobs de regie. Zijn vroegtijdig overlijden, zo kort op zijn vertrek als ceo van Apple, verschoof de datum die eerst op 21 november stond naar vandaag. Bizar genoeg zijn we dat soort korte periodes tussen aankondiging en release ook gewend van Apple.
Het Spectrum is de uitgever van de Nederlandse vertaling van Steve Jobs. De laatste hoofdstukken arriveerden pas vorige week. Alleen omdat ze al met de vertaling zijn begonnen toen de eerste hoofdstukken arriveerden, is de Nederlandse editie op tijd klaar. In Spanje bijvoorbeeld hebben ze de wereldwijde verschijningsdatum vandaag niet gehaald. De eerste druk bestaat uit 50 duizend exemplaren. Circa 38 duizend daarvan zijn er de afgelopen dagen afgeleverd bij boekhandels, een ongekend hoog aantal voor Nederlandse begrippen. Bij Bol.com waren er al 2500 gereserveerd en de voorbestellingen in de iBook Store van de digitale versie waren opgelopen tot drieduizend. De vertaling is identiek aan de originele Amerikaanse editie op een vijftal foto's na, die Het Spectrum te duur vond om te mogen gebruiken, waaronder een foto van Jobs samen met aartsrivaal Bill Gates.
De Nederlandse editie is voor 25 euro verkrijgbaar als paperback en kan onder andere bij Bright besteld worden. De digitale iBook-versie bij Apple kost 19,99. Onder meer bij Ebook.nl is ook een 'gewone' ebook-versie beschikbaar voor dezelfde prijs.
Als je een iPad hebt raad ik de Amerikaanse iBook-versie aan. Dan heb je alle foto's, ben je het goedkoopst uit (12,99) en heb je een digitale versie. De biografie is met 250 duizend woorden nogal lijvig namelijk. De Amerikaanse editie is overigens in Nederland ook verkrijgbaar als hardcover.
Apple heeft vandaag een videoverslag online gezet van de herdenkingsbijeenkomst voor Steve Jobs die afgelopen woensdag werd gehouden op de Apple Campus in Cupertino. Alle medewerkers en ook Steve's weduwe Laurene Powell waren aanwezig. Al het winkelpersoneel in de honderden Apple Retail Stores wereldwijd, die de hele dag waren gesloten, keken live mee via satellietverbindingen.